Exclusive

WK 2022 in Qatar: Memphis op jacht naar all-time topscorerstitel van Oranje

WK 2022 in Qatar: Memphis op jacht naar all-time topscorerstitel van Oranje

20-11-2022 14:30 Laatste update: 14:30
0

Over een kleine maand gaat het WK voetbal van start, het toneel waar vele (oud) aanvallers van het Nederlands elftal goede herinneringen aan hebben. Tijdens deze editie zullen de ogen vooral gericht zijn op Oranje-spits Memphis Depay. De aanvaller is momenteel nog herstellende van een blessure, maar naar verwachting kan hij tijdens het toernooi gewoon verder op jacht gaan naar de all-time topscorerstitel. Welke namen is Memphis eigenlijk al gepasseerd en wie moet hij nog voor zich dulden? VoetalbalNieuws zet het voor je op een rij.

10. Abe Lenstra – 33 doelpunten

Abe Lenstra speelde tussen 1940 en 1959 voor het Nederlands elftal. Het Friese icoon kwam in totaal tot 47 interlands waarin hij 33 keer wist te scoren, wat hem een zeer aardig moyenne van 1,42 goals per wedstrijd heeft opgeleverd. In de tijd waarin de aanvaller actief was werden er in totaal drie WK’s gespeeld: 1950, 1954 en 1958. Helaas voor Lenstra was Oranje bij geen van de drie toernooien aanwezig, waardoor hij niet heeft kunnen schitteren op het mondiale toneel.

9. Johan Cruijff – 33 doelpunten

Op de negende plek vinden we de grootste voetballer die het Nederlands voetbal ooit heeft voortgebracht: Johan Cruijf. Net als Lenstra kwam de voormalig speler van onder meer Ajax, FC Barcelona en Feyenoord tot 33 doelpunten. De legende had slechts 48 wedstrijden nodig om tot dit doelpuntentotaal te komen, waardoor hij ongeveer eenzelfde moyenne heeft als Lenstra.

Cruijff kreeg zijn Oranje-Haasje in 1966 en beëindigde zijn interlandcarrière in 1976. In de tussentijd speelde Oranje slechts één WK, dat van 1974. Het was gelijk één van de meest succesvolle eindtoernooien die we in Nederland hebben meegemaakt. Helaas voor de ploeg van toenmalig trainer Rinus Michels werd er met 1-2 verloren van West-Duitsland. De strafschop die Cruijff al in die wedstrijd al in de eerste minuut versierde, staat nog bij elke Nederlander op het netvlies.

8. Faas Wilkes – 35 doelpunten

Met 35 doelpunten maakte Faas Wilkes er twee meer dan Cruijff en Lenstra. De geboren Rotterdammer maakte zijn debuut voor het Nederlands elftal net na de Tweede Wereldoorlog in 1946 en speelde zijn laatste interland vijftien jaar later in 1961. In totaal had hij slechts 38 wedstrijden nodig om tot zijn doelpuntentotaal te komen: een moyenne van 1,09. Helaas voor Wilkes heeft hij net als Lenstra nooit met Oranje op een WK gespeeld.

7. Ruud van Nistelrooij – 35 doelpunten

Momenteel verdient hij zijn sporen als trainer van PSV, maar ook in de all-time topscorerslijst van het Nederlands elftal heeft Ruud van Nistelrooij nog altijd aardige ranking op zijn naam. De voormalig topspits van onder meer PSV, Manchester United en Real Madrid kwam net als Wilkes 35 keer tot scoren voor Oranje. Dat aantal behaalde hij in zeventig interlands die hij speelde tussen 1998 en 2011. In totaal kwam Van The Man slechts tijdens één WK in actie voor Oranje, dat van 2006 in Duitsland. Tijdens dat toernooi kwam hij één keer tot scoren, tegen Ivoorkust.

6. Dennis Bergkamp – 37 doelpunten

Dennis Bergkamp kwam in totaal 79 keer in actie voor Oranje en wist daarin 37 keer tot scoren te komen. De aanvaller die door veel van zijn ex-collega’s wordt bestempeld als de beste speler waar ze ooit mee hebben gespeeld, maakte tussen 1990 en 2000 furore in het Oranje-shirt. Met Bergkamp in de selectie speelde nam het Nederlands elftal deel aan de WK’s van 1994 en 1998. In totaal kwam de geboren Amsterdammer zes keer tot scoren tijdens de twee toernooien. Bij het noemen van de naam Bergkamp denkt de Nederlander zonder twijfel aan zijn doelpunt in de kwartfinale van ’98, waarin hij Oranje een ronde verder schoot onder begeleiding van het legendarische commentaar van Jack van Gelder.

5. Arjen Robben – 37 doelpunten

Op plek vijf in de lijst vinden we Arjen Robben. De Groninger maakte net als Bergkamp 37 goals voor Oranje, waar hij in totaal 96 interlands voor nodig had. Met de voormalig speler van onder meer PSV, Chelsea, Real Madrid en Bayern München trad het Nederlands elftal zo’n drie keer aan op een mondiaal eindtoernooi: zowel in 2006, 2010 en 2014 was hij van de partij. Helaas voor Robben werd zijn carrière enigszins overschaduwd door het vele blessureleed dat hij heeft gekend, maar de tijdens de eindtoernooien had de aanvaller steeds de gave om op en top fit te zijn. Vrijwel elke verdediger had een groot probleem wanneer hij het tegen Robben op moest nemen op een WK. Vraag maar na aan Sergio Ramos!

4. Patrick Kluivert – 40 doelpunten

Lang stond hij bovenaan in de lijst, maar Patrick Kluivert vinden we inmiddels terug op plek vier. De voormalig topspits van onder meer Ajax, FC Barcelona, Valencia en PSV kwam in totaal veertig keer tot scoren in het Nederlands elftal, waar hij 79 interlands voor nodig had tussen 1994 en 2004. Met Kluivert in de selectie bezocht Oranje één WK, dat van 1998. Nadat hij het gros van de groepswedstrijden had gemist door een rode kaart die hij ontving tegen België, maakte hij twee belangrijke doelpunten tegen Argentinië en Brazilië in respectievelijk de kwartfinale en halve finale van het toernooi.

3. Klaas-Jan Huntelaar – 42 doelpunten

Momenteel bekleedt hij een technische functie bij Ajax, maar Klaas-Jan Huntelaar wist in totaal ook 42 keer tot scoren te komen voor het Nederlands elftal. De voormalig topspits van onder meer Ajax, Real Madrid, AC Milan en Schalke 04 had daar in totaal 76 interlands voor nodig, die hij speelde tussen 2006 en 2015. The Hunter speelde in totaal twee WK’s met het Nederlands elftal waarin hij in totaal twee keer scoorde, in 2010 en 2014. Het bekendste WK-moment van Huntelaar blijft toch de strafschop die hij in de slotseconden tegen Mexico nam tijdens de achtste finale van de editie in 2014. Later verklapten Dirk Kuyt en Wesley Sneijder dat dit niet helemaal volgens afspraak ging, maar wat een heerlijk moment en dito pingel!

2. Memphis Depay – 42 doelpunten

Daar is hij dan: Memphis Depay vinden we terug op plek twee in de lijst. Met 42 goals staat hij op gelijke hoogte met Huntelaar, maar aangezien de 28-jarige Nederlander de enige speler uit de lijst is die nog actief is, gaat hij daar naar verwachting snel voorbij. De Barça-spits kwam tot nu toe tot 81 interlands en is met al zijn doelpunten en assists dé man van dit Oranje. Het WK in Qatar wordt het tweede wereldkampioenschap waar hij naartoe zal gaan. In 2014 maakte hij zijn debuut op het mondiale eindtoernooi, waarin hij twee keer tot scoren wist te komen. Zijn doelpunt in de groepsfase tegen Australië zullen we niet meer zo snel vergeten.

1. Robin van Persie – 50 doelpunten

De absolute nummer één in de lijst is nog altijd Robin van Persie. De voormalig topspits van onder meer Feyenoord, Arsenal en Manchester United draagt nog altijd met trots de titel van all-time topscorer van Oranje. De linkspoot heeft met zijn vijftig goals nog altijd een voorsprong van acht doelpunten op Memphis. Het absurde doelpuntentotaal bouwde hij op tussen 2005 en 2017. In zijn interlandcarrière was Van Persie actief op drie WK’s, waarin hij in totaal zes keer tot scoren kwam. Zijn vrije trap tegen Ivoorkust in 2006 en goal tegen Kameroen in 2010 zullen je vast nog wel bij staan, maar in 2014 kopte hij zichzelf in de groepsfase tegen Spanje toch écht de geschiedenisboeken in.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 

Plaats een reactie

No Poll