Excelsior heeft aan effectieve eerste helft genoeg en verslaat AZ in eigen huis

23-10-2022 14:05 Laatste update: 14:07
1

Excelsior heeft zondagmiddag een knappe thuiszege geboekt op AZ. De ploeg van Pascal Jansen was niet bij machte en liet veel kansen onbenut, waardoor de effectieve eerste helft van de Rotterdammers genoeg was voor een zege. Het werd 2-1 op Kralingen, waar doelman Stijn van Gassel een hoofdrol speelde.

Excelsior en AZ begonnen het duel als nummers veertien en vier en dat was in het spelbeeld goed terug te zien. De Alkmaarders begonnen beter, maar keken binnen zeven minuten al tegen een achterstand aan. Siebe Horemans verlengde een vrije trap met het hoofd en zette de thuisploeg op een 1-0 voorsprong. De Rotterdammers hadden de treffer te pakken en bleven achterin hangen om op de counter te spelen. AZ was de betere, maar kon de opgelegde kansen in het eerste half uur niet benutten.

Na het eerste half uur ging het van kwaad tot erger bij AZ: Excelsior loerde op de counter en kreeg wat het wilde. Marouan Azarkan werd één op één met de keeper gezet en stifte Excelsior op een 2-0 voorsprong. De thuisploeg ging daardoor knap met een 2-0 voorsprong rusten. AZ had duidelijk de broodnodige peptalk van Pascal Jansen gehad, want de Alkmaarders kwamen direct na rust op 2-1. Yukinara Sugawara werd vrijgespeeld en schoot van dichtbij hard tegen de touwen.

AZ had de aansluitingstreffer te pakken en ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Excelsior had vooral in het tweede bedrijf in aanvallend opzicht weinig tot niks te vertellen en zette het op een verdedigen. Riechedly Bazoer mocht in de slotfase vrij uithalen, maar stuitte op doelman Van Gassel, die een goede partij keepte. In de slotminuut hield Van Gassel zijn ploeg nog fantastisch op de been en kon Excelsior counteren via Reda Kharchouch, maar de bal ging rakelings naast. Excelsior hield stand en mag knap drie punten bijschrijven. AZ mag het zichzelf kwalijk nemen dat de opgelegde kansen niet zijn benut.

Excelsior stijgt door de overwinning naar de negende plaats en is tijdelijk in het linkerrijtje te vinden. FC Utrecht en NEC Nijmegen moeten deze speelronde nog in actie komen en kunnen daar overheen. AZ blijft op plek vier staan.