Nieuws

Cocu amateurpsycholoog bij Vitesse: 'Psyche wordt onderschat, verwend door succes'

Cocu amateurpsycholoog bij Vitesse: 'Psyche wordt onderschat, verwend door succes'

22-10-2022 21:55

Vitesse werd midweeks verrassend uitgeschakeld in de KNVB beker door Kozakken Boys. Trainer Phillip Cocu weet dat het beter moet bij de Arnhemmers en probeert ook op het mentale aspect te hameren.

"De psyche is vaak een onderschat deel in het profvoetbal", aldus Cocu tegenover De Gelderlander. "Er speelt heel veel af in het hoofd van een topsporter. Er is altijd al externe druk. Maar weet dat het verloop van dit seizoen veel teweeg brengt bij de spelers. Ze zijn de laatste jaren verwend door succes en nu moeten ze overleven", doelt Cocu op de succesjaren onder voorganger Thomas Letsch. "Presteren onder deze omstandigheden is totaal anders dan presteren als de wind mee zit. De slechte resultaten hebben echt invloed op de gemoedstoestand."

Cocu is aan de slag gegaan met beelden om te kijken wat er beter kan bij de Arnhemmers. "Die beelden tonen we niet om spelers belachelijk of klein te maken, maar om iedereen er op te wijzen wat er nodig is als profvoetballer", aldus de trainer. "En wat de consequenties zijn van verkeerde keuzes. We liggen wel uit de beker. Dat is een blamage."

De oud-trainer van PSV weet dat er werk aan de winkel is bij zijn nieuwe club. "We zijn bezig met een cultuuromslag. Een ander systeem. En er is een mentale omslag nodig. We hebben overtuigd met 3-0 gewonnen bij Cambuur, maar faalden tegen Kozakken Boys. We hebben al met al een lange weg af te leggen."

Tegen FC Emmen hoopt Cocu zich met Vitesse te herpakken zaterdagavond.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!