Nieuws

Tweede OneLove-campagne afgeblazen na ophef: 'Nadruk ligt dan op andere zaken'

Tweede OneLove-campagne afgeblazen na ophef: 'Nadruk ligt dan op andere zaken'

21-10-2022 13:31

De KNVB heeft besloten om een eventuele nieuwe OneLove-campagne af te blazen. Die zou gepland zijn in de laatste speelronde voor het WK in Qatar. De KNVB doet dit na de ophef die afgelopen weekend ontstond rondom het wel of niet dragen van de aanvoerdersband die speciaal ervoor is ontworpen.

"Door binnen een maand opnieuw met de OneLove-band te gaan spelen, zal de nadruk hierdoor op andere zaken liggen dan op het gebaar dat je wil maken", zegt de KNVB tegen de NOS. "Dan schiet je je doel voorbij, vandaar dat besloten is om dit nu even niet te doen. Dan ligt de nadruk te veel op wie wel en wie niet, terwijl een statement je juist aan het denken moet zetten."

Twee aanvoerders weigerden tijdens de afgelopen speelronde van de Eredivisie de OneLove-band te dragen. Orkun Kökçü van Feyenoord deed dat wegens geloofsovertuigingen, terwijl Redouan El Yaakoubi van Excelsior de boodschap 'veelomvattender' wilde maken. Hij droeg een band met daarop het woord 'respect'.

De OneLove-campagne staat voor verbinding en tegen elke vorm van discriminatie. Captains van verschillende nationale elftallen als Noorwegen, Zweden, Denemarken, Engeland, Wales, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Nederland spelen al met de band tijdens interlands. Ook is het de bedoeling dat die op het WK zichtbaar zal zijn, al wachten de teams nog op toestemming van de FIFA.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!