Nieuws

Tan reageert op weigering OneLove-band: 'Onderstreept belang van actie weer eens'

Tan reageert op weigering OneLove-band: 'Onderstreept belang van actie weer eens'

17-10-2022 22:42

Humberto Tan betreurt het dat Orkun Kökçü en Redouan El Yaakoubi afgelopen weekend weigerden om met de OneLove-aanvoerdersband te spelen. Tan is voorzitter van de commissie-Mijnals, die zich bezighoudt met racisme, discriminatie en inclusiviteit in het voetbal.

Kökçü (Feyenoord) weigerde de band vanwege geloofsovertuigingen, El Yaakoubi (Excelsior) deed dat omdat hij de boodschap 'veelomvattender' wilde maken. "Je kan individuen niet dwingen om mee te doen", zegt de presentator tegen de NOS. "Je kan mensen aardig vinden niet afdwingen, dat gaat niet. Je hebt ook vrijheid van godsdienst en dat respecteren wij als commissie. Tegelijkertijd vinden we dat het het belang van de actie nog maar weer eens onderstreept."

"Jongens van hun leeftijd komen in opstand en dan met name om het gay-gedeelte. De actie is veel breder dan alleen dat. Kennelijk past het bij hun religieuze vrijheid, maar daarom is het des te belangrijker dat we het blijven doen."

Tan reageert nog specifiek op de mening van El Yaakoubi. "Dat slaat nergens op. Óf de club had hem beter moeten informeren, óf hij had zich beter moeten inlezen. Het is juist heel breed en gaat niet alleen over seksuele voorkeur, maar ook over discriminatie en racisme. Het begint bij deze actie en die is al heel breed."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!