Nieuws

Neymar arriveert in Spanje voor strafzaak: mogelijk twee jaar celstraf

Neymar arriveert in Spanje voor strafzaak: mogelijk twee jaar celstraf

17-10-2022 12:06 Laatste update: 12:47

Neymar is maandagmorgen aangekomen in Barcelona om terecht te staan voor verdenkingen van fraude en corruptie. Naast de Braziliaanse aanvaller zijn er negen andere verdachten in het proces rondom zijn transfer van Santos naar FC Barcelona, waaronder zijn ouders.

De Braziliaans investeringsmaatschappij DIS heeft opgeroepen om de PSG-sterspeler te veroordelen tot een gevangenisstraf van vijf jaar en het betalen van een geldbedrag van bijna 150 miljoen euro (!). De eis van de Spaanse aanklagers is echter beduidend lager: het betalen van een boete van ruim negen miljoen euro en het uitzitten van een celstraf van twee jaar.

Tegen Sandro Rosell, de voormalig Barcelona-preses die verantwoordelijk was voor de transfer, wordt een straf geëist van vijf jaar en het betalen van een boete van een kleine acht miljoen euro. Op het moment dat Neymar overstapte van Santos naar Barça bezat DIS veertig procent van de transferrechten van de tweebenige aanvaller. Zij besloten tot de aanklacht, omdat Neymar ten tijde van de transfer (2013) ver onder zijn marktwaarde verkocht werd.

De dribbelaar werd voor 88 miljoen euro overgenomen door FC Barcelona, waarvan een kleine veertig miljoen euro van de transfersom voor zijn familie bestemd was. Daardoor voelt DIS zich ernstig benaderd en werd de zaak voorgelegd aan de Spaanse openbare aanklager. De advocaten van Neymar gaven in een eerder stadium aan dat zij de Spaanse autoriteiten niet bevoegd achten om de zaak te behandelen.

De New York Times stelt in een uitgebreid artikel dat de zaak vooral gaat om 'gebroken beloften, kwaad bloed en de duistere kant van een markt van 7 miljard euro, waarin 's werelds rijkste voetbalteams, geholpen door een netwerk van agenten, tussenpersonen en investeerders, spelers verhandelen als goederen: miljoenen euro's worden verdiend over de rug van vlees, bloed en dromen.'

Zaterdag vervulde Neymar nog een hoofdrol door de enige treffer te maken in de topper met Olympique Marseille.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!