Nieuws

'Eredivisie vreest promotie van bepaalde clubs uit KKD, nog meer kunstgras dreigt'

'Eredivisie vreest promotie van bepaalde clubs uit KKD, nog meer kunstgras dreigt'

03-12-2021 17:57 Laatste update: 18:17

Het kunstgras is vrijwel volledig verdwenen uit de Eredivisie. Alleen Sparta Rotterdam, SC Cambuur en Heracles Almelo spelen tegenwoordig nog op een nepmat in de Eredivisie. Met de hoge klasseringen van 'kunstgrasclubs' in de Keuken Kampioen Divisie, lijkt het een kwestie van tijd dat er weer grasmatten verdwijnen uit de hoogste voetbalklasse.  

Het Algemeen Dagblad, deed een rondje langs de clubs die op dit moment het hoogst geklasseerd staan op het één na hoogste niveau én een kunstgrasveld hebben: FC Volendam, Excelsior en FC Emmen.  

'De clubs willen op termijn overstappen, maar logistiek vormt dit nog een groot probleem', schrijft de journalist. Bij Excelsior is er sprake van een logistiek probleem. Directeur Daan Bovenberg van de Rotterdammers heeft laten weten dat het onmogelijk is uit te wijken naar een andere trainingslocatie, 'wat noodzakelijk zou zijn om nieuw natuurgras in het Van Donge & De Roo Stadion te ontlasten.' 

"Wij willen absoluut naar echt gras, maar nu overstappen zou kapitaalvernietiging zijn”, reageert FC Emmen-trainer Dick Lukkien op vragen van het AD. De Rood-Witten zijn bezig een nieuw stadion te realiseren, overstappen naar een 'echte mat' is financieel niet haalbaar voor de ploeg uit Drenthe.  

Met de huidige vijfde plaats in de Eredivisie voor SC Cambuur lijkt het niet reëel dat de ploeg van trainer Henk de Jong degradeert. Sparta staat er met een zeventiende plaats minder florissant voor. De Kasteelclub heeft last om spelers te strikken, wegens de ondergrond waar zij op voetballen. Heracles blijft als enige club stug vasthouden aan het kunstgras: hoofdsponsor TenCate levert de nepmatten aan de Overijsselse club.  

Zo is de kans dus aanwezig dat er komend seizoen zes ploegen op een kunstgrasmat spelen. Als de bovenste drie ploegen van dit moment weten te promoveren en het trio zich in de Eredivisie weet te handhaven. Daar zullen veel voetballers verbolgen over zijn. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!