Nieuws

Bos moest stoppen met profvoetbal door hartafwijking: 'Ik was compleet in shock'

Bos moest stoppen met profvoetbal door hartafwijking: 'Ik was compleet in shock'

13-10-2022 21:20

Pieter Bos moest vorig seizoen per direct stoppen met keepen, toen er bij hem een hartafwijking werd geconstateerd. De oud-doelman van SC Cambuur vertelt in gesprek met Voetbal International hoe zijn wereld totaal instortte.

Na een preventieve controle bleek dat er wat mis was met het hart van Bos. Later werd duidelijk dat het ging om een hartklepafwijking en hij dus een punt moest zetten achter zijn loopbaan als doelman. "Die ochtend heb ik nog getraind, samen met keeperstrainer Peter van der Vlag", vertelt de pas 25-jarige Bos. "Na een halfuurtje zei hij: Ga lekker naar binnen, bereid je voor op je gesprek. Alleen had ik zoiets van: ik wil nog wel even gas geven. Dat hebben we toen dus gedaan. Achteraf zijn dat mijn laatste minuten als keeper geweest."

"We zitten daar en dan komt er een man binnen die zegt: je moet je carrière stoppen", vervolgt hij. "Ik was compleet in shock, emotieloos. Is dit echt, droom ik? Wat zeg jij nou? Na de mededeling kwam de uitleg, alleen ik kreeg het totaal niet meer mee. Je gelooft gewoon niet wat je hoort. Na een kwartiertje stond ik weer buiten. Einde loopbaan, terwijl ik er vooraf van overtuigd was dat een operatie het slechtste was dat me kon overkomen. Het was compleet onwerkelijk."

Door zijn hartafwijking kan Bos de rest van zijn leven geen sport meer beoefenen. "Dan denk ik: wat nou als ze de afwijking niet gevonden hadden? Wat was er gebeurd als ik gewoon verder had gespeeld? Het is niet gebeurd, dus je moet er niet aan denken, maar dat is natuurlijk wel de andere kant van het verhaal. Dat maakt het tot iets wat tot dubbele gevoelens geeft. Je bent iets kwijtgeraakt wat je heel graag deed, maar je gezondheid is natuurlijk het allerbelangrijkste. Dat staat boven alles."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!