Nieuws

Pauw over 'stilte' in Nederland na verkrachtingsopenbaring: 'Raakt me heel erg'

Pauw over 'stilte' in Nederland na verkrachtingsopenbaring: 'Raakt me heel erg'

13-10-2022 15:42 Laatste update: 15:47

Vera Pauw had op meer steun gerekend uit de voetbalwereld nadat ze kenbaar maakte verkracht te zijn tijdens haar actieve spelerscarriere. De oud-bondcoach van de Oranje Leeuwinnen is persoonlijk geraakt door de 'stilte' in Nederland. Tegelijkertijd is ze dankbaar voor de reacties uit Ierland, het land waar ze inmiddels werkzaam is.

In juli van dit jaar maakte Pauw in een uitgebreid interview met de NRC kenbaar dat ze tijdens haar spelersloopbaan verkracht is door een voetbalcoach die later een hoge funtionaris werd bij de KNVB. De voetbaltrainster is verrast dat het vervolgens 'heel stil' bleef in Nederland. "En het pijnlijke is, het machtsmisbruik gaat door tot op de dag van vandaag. Dat wenst niemand te erkennen", zegt Pauw bij Langs de Lijn en Omstreken van de NOS.

"Er zijn allerlei dingen naar buiten gekomen, dat ik geen contact met ze zou willen of dat ik geen melding heb gemaakt, geen namen heb genoemd... Dat is allemaal niet waar", verdedigt zij zich. "De massale stilte vanuit de sport, dat raakt me heel erg. Zowel op individueel als institutioneel niveau. Ik krijg geen enkele support van wie dan ook. In Ierland was het compleet het tegenovergestelde."

Hoe anders is de situatie in Ierland, waarmee Pauw zich dinsdag plaatste voor het WK 2023. "Niet alleen de speelsters en de bond, ook de mensen op straat hebben hun armen om me heen geslagen en me beschermd. "Dat is zo'n contrast met hoe er in Nederland mee is omgegaan. Als je dan het gevoel hebt dat je zelf iets kan bijdragen aan zo'n historisch moment (de kwalificatie voor het WK, red.), dan voelt het ook als iets teruggeven aan de mensen. Zo intens was het."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!