Nieuws

KNVB ontevreden met antwoorden FIFA over compensatiefonds voor arbeiders in Qatar

KNVB ontevreden met antwoorden FIFA over compensatiefonds voor arbeiders in Qatar

12-10-2022 22:17

De KNVB is niet tevreden na het gesprek met de FIFA over het compensatiefonds dat beschikbaar moet worden gesteld voor de gastarbeiders in Qatar in aanloop naar het WK. De Europese landen hebben zich verenigd in een werkgroep en gingen op woensdag in gesprek met de wereldvoetbalbond. 

"De UEFA-werkgroep voor de mensen- en arbeidsrechten in Qatar, waar Nederland deel van uitmaakt, vond de antwoorden in de brief van FIFA inderdaad niet bevredigend", laat een woordvoerder van de Nederlandse voetbalbond aan De Telegraaf weten. "In de brief nodigde FIFA ons ook uit voor een gesprek hierover. Dit gesprek heeft vandaag plaatsgevonden, waarbij wij het belang van de bescherming van mensenrechten nogmaals hebben benadrukt. De komende dagen wordt dit binnen de UEFA-werkgroep geëvalueerd en FIFA komt hier ook nog op terug."

Europese landen dringen samen met Amnesty International al maanden aan op een dergelijk compensatiefonds, dat ruim vierhonderd miljoen euro moet beslaan. De Europese werkgroep heeft volgens de NOS te horen gekregen dat tijdens de werkzaamheden in Qatar drie arbeiders zijn overleden en dat de nabestaanden van de slachtoffers al zijn gecompenseerd. Volgens Amnesty International ligt dat aantal veel hoger en moet er meer onderzoek komen over de arbeidsomstandigheden. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!