Nieuws

PSV op zoek naar technisch directeur: 'John heeft zich een beetje weg laten jagen'

PSV op zoek naar technisch directeur: 'John heeft zich een beetje weg laten jagen'

04-10-2022 08:58 Laatste update: 09:54
1

Met het vertrek van John de Jong is PSV nog altijd op zoek naar een technisch directeur. Kees Ploegsma en Stan Valckx waren beiden zeer succesvol in die rol bij PSV en schetsen tegenover Voetbal International het profiel waar de Eindhovense club naar op zoek moet. 

Ploegsma was tussen 1979 en 1994 eindverantwoordelijke bij PSV als manager. PSV won gedurende die periode maar liefst zes keer de landstitel en in 1988 werd de Europa Cup I binnengesleept. Valckx was tussen 2004 en 2008 technisch manager en wist in die vier jaar vier keer de landstitel te veroveren. Het vertrek van De Jong is opvallend voor Valckx. "John heeft zich een beetje laten wegjagen", klinkt het. 

"Een technisch directeur moet allereerst heel veel kennis hebben van het voetbal en de markt die daarbij hoort", stelt Ploegsma. "Een heel goed netwerk in binnen- en buitenland is het belangrijkste. Maar hij moet ook een perfect scoutingapparaat hebben dat hij aanstuurt. In mijn tijd waren we erg gericht op Zuid-Amerika en dat is even los van de Mexicanen in mijn ogen toch een beetje verwaterd", stelt de voormalig TD. 

Een goede TD moet ook benaderbaar zijn volgens Ploegsma. "Dat maakt een entree van spelers en trainers makkelijker. Een dictatoriale td werkt niet. En tot slot moet je een heel goede relatie hebben met de grootste internationale topclubs. Daar moet je regelmatig je licht opsteken. Tweetaligheid is ook belangrijk: Engels en Spaans."

Valckx sluit zich hierbij aan en stelt dat de TD juist dicht bij de rest van de club moet staan. "De technisch directeur moet goed contact onderhouden met de zaakwaarnemers, en de markt samen met zijn scouts goed kennen. Verder moet de td close contact hebben met de staf en de spelers. Dat is altijd mijn werkwijze geweest. Ik keek 99 procent van de trainingen. Niet als spion, maar omdat je er veel van opsteekt", besluit Valckx. 

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie