Nieuws

Van Gaal over penalty-experiment: 'Daarna beslissen we wat we doen'

Van Gaal over penalty-experiment: 'Daarna beslissen we wat we doen'

21-09-2022 19:26 Laatste update: 19:29

Louis van Gaal heeft nog niet besloten welke keeper zich over de penalty's op het WK in Qatar - indien het zover komt - moet ontfermen bij het Nederlands elftal. De bondscoach van Oranje heeft de resultaten nog niet binnen. Van Gaal blikt daarnaast vooruit op de tegenstander van donderdag, Polen.

Naast de spelersgroep van het huidige Oranje liet Van Gaal dinsdag de niet geselecteerde Justin Bijlow en Kjell Scherpen naar het trainingskamp van het Nederlands elftal komen om te oefenen op het stoppen van strafschoppen. "Het heeft nog niets opgeleverd, omdat ik het rapport nog moet krijgen", zegt Van Gaal op de persconferentie voorafgaand aan het duel met Polen in de Nations League.

"Daarna beslissen we wat we ermee zullen doen. Het moet passen binnen de visie." Vervolgens krijgt de 71-jarige keuzeheer de vraag voorgeschoteld of hij altijd geloofd heeft in de trainbaarheid van penalty's. "Ik heb altijd gedacht dat je strafschoppen kan trainen. Je kan het moment niet trainen en je kan de druk niet voorzien. Ook al doe je alles van de middenlijn af, de druk is er nog niet. Je kunt je trap automatiseren. Dat geeft vertrouwen en daardoor ga je de penalty beter nemen."

Een ander Polen

Van Gaal denkt dat Polen anders voor de dag gaat komen dan eerder dit jaar. Destijds kwam Nederland niet verder dan een 2-2 gelijkspel. "Lewandowski gaat spelen, de beste spits ter wereld", aldus Van Gaal. "Dus het is een echte test. In alle wedstrijden onder mijn leiding hebben we te veel doelpunten toegestaan. We hebben er veel gemaakt, maar ook veel tegen gekregen. Dit is dan een goede test. Iedereen is fit. Ik heb meerdere keren gezegd dat het Nederlands elftal geen revalidatiecentrum is. Ik selecteer in principe alleen fitte spelers."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!