Ajax imponeert geen moment, maar wint gemakkelijk van zwak Sparta

28-11-2021 14:09 Laatste update: 16:38

Ajax heeft de uitwedstrijd tegen Sparta met 0-1 gewonnen. Doelpuntenmaker aan Amsterdamse zijde was Dusan Tadic. Hij voorkwam daarmee dat de regerend landskampioen averij opliep.

Sparta-coach Henk Fraser stuurde een verdedigende formatie het veld in, om zo de Amsterdamse aanvalsmachine zo veel mogelijk te ontregelen. In zekere zin slaagden de Kasteelheren in die opzet: Ajax had moeite het spel te maken. Alhoewel de bezoekers rond de 75 procent balbezit hadden, vielen er weinig mogelijkheden te noteren.

Het duurde tot de 36e minuut voordat de ban werd gebroken. Noussair Mazraoui versnelde en speelde de bal naar Danilo Pereira. De in plaats van de zieke Sébastien Haller in de basis gestarte Braziliaan legde de bal vervolgens klaar voor Tadic, die gemakkelijk kon binnenwerken en voor de 0-1 ruststand zorgde. Even daarvoor was Benjamin van Leer in de ploeg gekomen voor de geblesseerd geraakte Maduka Okoye.

Scheidsrechter Jochem Kamphuis besloot het duel in de zestigste minuut kort stil te leggen. Directe aanleiding was vuurwerk dat door supporters het stadion in werd gegooid. De afgelopen weken kwamen voetbalfans meerdere malen negatief in het nieuws door misdragingen rondom wedstrijden.

In het restant van de extreem gezapige tweede helft – Sparta kwam in de gehele wedstrijd maar tot twee pogingen – bleef de score onveranderd. Ondanks wat aanvallend ingesteld wissels, wist Fraser zijn ploeg niet aan de praat te krijgen en speelden de mannen van trainer Erik ten Hag  de wedstrijd gemakkelijk uit. Invaller Nicolás Tagliafico probeerde het nog van afstand, maar Van Leer trad adequaat op.

Door de overwinning in Rotterdam blijft Ajax koploper in de Eredivisie. Sparta blijft steken op de zestiende plaats en staat twee punten achter RKC, dat op de veilige vijftiende plaats staat.