Nieuws

Amnesty vraagt Oranje-selectie om steun voor compensatiefonds

Amnesty vraagt Oranje-selectie om steun voor compensatiefonds

20-09-2022 07:27

Amnesty International heeft de Oranje-selectie maandag geïnformeerd over de ermarbelijke omstandigheden in Qatar en hoopt op morele steun voor een compensatiefonds. Het fonds zou worden opgezet voor nabestaanden van overleden arbeidsmigranten tijdens werkzaamheden voor het WK.

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, is eveneens met de spelers in gesprek gegaan. "Het gaat dan over welke stappen de afgelopen maanden gezet zijn. Wetgeving die de goede kant opgaat, maar ook zaken waarin Qatar en de FIFA nog tekortschieten", citeert Nu.nl. De mensenrechtenorganisatie wil dat de FIFA ruim vierhonderd miljoen euro vrijmaakt voor het fonds, maar het is nog onzeker of de voetbalbond daaraan zal meewerken.

Qatar zou uiterlijk eind juli met een reactie komen, maar dat klwam er nooit. "Daarom hebben we als KNVB nu samen met negen andere Europese bonden een brief geschreven aan de FIFA", vervolgt De Jong, die niet stelt dat de FIFA overal voor moet opdraaien. "Al is het ook wat makkelijk om te zeggen: de FIFA moet alles betalen. Er zijn ook grote Europese, Amerikaanse en Australische bouwbedrijven betrokken en de Qatarese overheid heeft ook een rol gespeeld."

Bondscoach Louis van Gaal liet zich maandag op het persmoment al uit over de situatie en steunt de actie. "Natuurlijk steun ik dat. Dat fonds moet er zeker komen, zeker als je ziet welke bedragen de FIFA met het WK verdient", stelt Van Gaal.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!