Vélazquez-effect in Limburg: Fortuna wint in absolute slotfase van Excelsior

17-09-2022 22:55 Laatste update: 23:10

Fortuna Sittard heeft zaterdag met 1-0 gewonnen van Excelsior. Julio Vélazquez, de kersverse trainer van de Limburgers, stond voor het eerst aan het roer. De Spanjaard zag zijn ploeg pas in extremis winnen van de Rotterdammers.

Het veelbesproken en ambitieuze Fortuna sprokkelde tot zaterdag slechts twee punten bij elkaar. Met Vélazquez als nieuwe trainer en de nieuwe aanwinst Ximo Navarro op de bank begonnen de Limburgers prima aan het duel. Al na twee minuten spelen mikte centrale verdediger Dimitrios Siovas in kansrijke positie hoog over.

Excelsior, dat in de openingsfase weinig in de melk te brokkelen had, haalde na twaalf minuten spelen opnieuw opgelucht adem nadat Iñigo Córdoba een grote kans onbenut liet. Halverwege de eerste helft kwam Excelsior beter in de wedstrijd. Dat leidde tot een grote kans in de 39e minuut. Couhaib Driouech dribbelde naar binnen en schoot de bal op paal.

Zowel Fortuna als Excelsior wist in de tweede helft maar voor weinig noemenswaardige momenten te zorgen. In de 71e minuut kreeg Burak Yilmaz, die af en toe voor een speldenprikje zorgde, nog een kansje. Zijn inzet ging echter over. In de 77e minuut kreeg Mats Seuntjes zijn tweede gele kaart, waarna hij kon vertrekken.

Excelsior wist vervolgens geen gebruik te maken van het overtal en kreeg in de 87e minuut de deksel op de neus. Oguzhan Özyakup gaf voor op landgenoot en topscorer Yilmaz. De spits schoot de bal hard op Excelsior-doelman stijn van Gassel, waarna verdediger Rémy Vita uit de rebound voor de opluchtende 1-0 zorgde. Fortuna stijgt door de eerste overwinning van het seizoen naar de zestiende plaats op de ranglijst. Excelsior staat na zaterdag op de tiende plek.