Nieuws

AZ moet uitkijken voor stuntploeg: 'Ze schikken zich goed in de underdog-positie'

AZ moet uitkijken voor stuntploeg: 'Ze schikken zich goed in de underdog-positie'

15 september - 12:01 Laatste update: 12:02
0

AZ Alkmaar treft donderdagavond in eigen huis de stuntploeg FC Vaduz. De Liechtensteinse club schakelde onder meer Konyaspor en Rapid Wien uit in de play-offs voor de Conference League en beleeft een waar voetbalsprookje. 

Liechtenstein heeft geen nationale competitie, waardoor de club uitkomt in de Zwitserse competitie. De Liechtensteiners degradeerden twee seizoenen geleden naar het tweede niveau in Zwitserland en staan daar nu voorlaatste. In Zwitserland gaat het misschien minder goed, maar in Europa straalt de ploeg van trainer Alessandro Mangiarratti. 

De ploeg mag zich voor de Conference League play-offs melden wanneer het de beker wint in eigen land en dat is sinds 1998 elk jaar gelukt, behalve in het seizoen 2011/2012. Vaduz overleefde de play-offs door af te rekenen met Rapid Wien: in eigen huis werd het 1-1 en in Oostenrijk werd gestunt door met 0-1 te winnen.

Normaliter heeft de ploeg ongeveer duizend supporters in de thuiswedstrijden. "Het is echt een groot avontuur voor de ploeg dat ze Europees spelen. Ze speelden tijdens de wedstrijd tegen Konyaspor (2-4-winst, red.) voor zo'n 25.000 mensen. Dat is wel even wat anders dan wanneer Vaduz thuis speelt", stelt journalist Florian Finkel, die de club volgt voor de Liechtensteiner Vaterland

Volgens Finkel kan onderschatting dodelijk zijn voor AZ. "Ze presteren op een heel ander niveau in Europa, en dat verwacht niemand. Rapid Wien en Konyaspor hebben FC Vaduz onderschat. Dat komt mede door de slechte prestaties in de competitie. Vaduz schikt zich erg goed in de rol van de underdog", besluit Finkel. 

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie