Nieuws

Ecuador moet nog een keer vrezen: FIFA bekijkt fraudezaak na opduiken nieuw bewijs

Ecuador moet nog een keer vrezen: FIFA bekijkt fraudezaak na opduiken nieuw bewijs

13-09-2022 15:37 Laatste update: 15:38

Wereldvoetbalbond FIFA doet aanstaande donderdag nog één keer uitspraak over de fraudezaak rondom Byron Castillo. De speler zou volgens nieuw bewijs hebben toegegeven dat zijn geboortebewijs vals is en daardoor zou het land op het WK kunnen worden uitgesloten. 

Vooral Chili trekt hard aan de mogelijke diskwalificatie van het land, aangezien de Chilenen de plek van Ecuador bij een dergelijke situatie zou mogen innemen. 'Volgens de Chileense bond blijkt uit documenten duidelijk dat Castillo in 1995 in Tumaco in Colombia is geboren en niet, zoals vermeld op zijn officiële documenten, in 1998 in Villamil Playas in Ecuador', weet De Telegraaf te melden. 

Aanvankelijk liet de FIFA de zaak vallen, maar de bond zal de zaak nog één keer heropenen wegens nieuw bewijs. "We zijn volledig zeker van de conclusies van ons onderzoek", stelt Jorge Yunge, secretaris-generaal van de Chileense voetbalbond. "Het is duidelijk dat de speler een vervalst Ecuadoraans document gebruikt. Wat hier op het spel staat, is niet alleen een plaats op het WK, maar het hele principe van fair play."

De Daily Mail schrijft dat er documenten zijn gevonden waarin Castillo meerdere dingen opbiecht. Zo zou zijn volledige naam Bayron Javier Castillo Segura zijn en is de speler afkomstig uit Colombia in plaats van Ecuador. De voetballer zou, volgens de documenten, de Colombiaanse stad Tumaco zijn ontvlucht met behulp van een zakenman. De zaak is niet onbelangrijk voor het Nederlands elftal: de Oranjeleeuwen zitten bij Ecuador in de groep wanneer het WK in november begint. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!