Feyenoord en AZ groepswinnaar, PSV overwintert Europees, knappe prestatie Vitesse

26-11-2021 08:47 Laatste update: 10:11

De Nederlandse club zijn deze periode van internationale wedstrijden zonder nederlaag doorgekomen. Na de overwinning van Ajax op Besiktas, won PSV gemakkelijk van Sturm Graz (2-0) in de Europa League. In de Conference League sleepte Feyenoord een punt uit het vuur op bezoek bij Slavia Praag (2-2), speelde Vitesse gelijk op bezoek bij Stade Rennais (3-3) en haalde AZ zonder groots te spelen een punt bij Jablonec (1-1).

PSV - Sturm Graz 2-0
De Eindhovenaren namen het in eigen huis op tegen de, zwakke broeder van poule B, Sturm Graz. PSV verzamelde voorafgaand aan deze wedstrijd vijf punten uit vier wedstrijden en keek tegen een achterstand van een punt aan op Real Sociedad en drie punten op koploper AS Monaco.

In een moeizame eerste helft, waarin PSV de betere ploeg was, maar verre van groots speelde, kwam de thuisploeg op voorsprong via een benutte strafschop van spits Carlos Vinícius: 1-0. Op kolderieke wijze verspeelde de tegenstander uit Oostenrijk tot tweemaal toe de bal in eigen zestien, waarna keeper Jörg Siebenhandl op onbesuisde wijze Mario Götze omver schoffelde.

In de tweede helft bleef de gastheer de bovenliggende partij en kwam het niet in de problemen. De aanvallende onmacht van de uitploeg, was mede de verdienste van het gedegen spel van de Eindhovenaren. In de 55e minuut zorgde de wederom sterk spelende Armindo Bruma met de 2-0 voor het einde aan alle onzekerheid. Na een fraaie pirouette van Ritsu Doan schoot de Portugees de bal hard tegendraads langs de keeper. In het restant van de wedstrijd bleef de thuisploeg dominant aan de bal (zeventig procent balbezit) en kwam het niet meer in de problemen.

Met de probleemloze overwinning op Sturm Graz heeft PSV uitstekende papieren om door te gaan in de Europa League. Doordat AS Monaco met 2-1 won van Real Sociedad, stijgen de Eindhovenaren naar de tweede plek in de poule. In het laatste duel van de groepsfase gaat PSV op bezoek bij de Spanjaarden. Met een punt of overwinning overwintert de Eredivisionist in de Europa League. Bij een nederlaag biedt deelname aan de Conference League een vangnet.

Slavia Praag - Feyenoord 2-2
Feyenoord wist dat het met een punt op bezoek bij de Tsjechen zich als groepswinnaar zouden kwalificeren in poule E. Daarmee zou de Eredvisionist een play-off ronde ontlopen en direct doorstromen naar de achtste finale van het derde Europese toernooi. De Rotterdammers slaagden in die missie, op bezoek bij Slavia Praag was Cyriel Dessers wederom het goudhaantje.

Nadat Feyenoord al in de openingsfase op een 1-0 achterstand gekomen was via een doelpunt van Peter Olayinka, na gepruts van doelman Ofir Maricano en Tyrell Malacia, trok Cyriel Dessers na 31 minuten de stand vrij. De Belg, in het veld gekomen voor de geblesseerde geraakte Bryan Linssen, scoorde dus weer als invaller. Zes minuten later werd de opdracht van Feyenoord een stuk lastiger toen Guus Til een rode kaart ontving. De middenvelder ging onbesuisd in op Nicolae Stancia en moest inrukken.

In de tweede helft zorgde Jan Kuchta voor de voorsprong voor de gastheer. Met een schot van afstand verraste de aanvaller Marciano. De vervanger van de met corona besmette Justin Bijlow, blunderde opzichtig en hielp de Tsjechische opponent zo in het zadel: 2-1. Het slotakkoord was wederom bestemd voor Dessers. Met een bekeken kopbal scoorde de supersub wéér in de blessuretijd: 2-2.

Met het punt is Feyenoord zeker van de groepswinst. De Kuipbewoners behaalden elf punten uit de eerste vijf wedstrijden. Voor het eerst sinds het seizoen 2014/2015 weten de Rotterdammers weer te overwinteren in Europa.

Stade Rennais - Vitesse 3-3
Met zes punten uit vier duels presteerde Vitesse boven verwachting in de Conference League. Met de knappe thuiszege op Tottenham Hotspurs als belangrijkste wapenfeit en het aantrekkelijke voetbal dat de ploeg van trainer Thomas Letsch laat zien, slaan de Arnhemmers bepaald geen modderfiguur in Europa.

Stade Rennais, koploper van groep G, maakte het de bezoekers vanaf het eerste moment lastig. Na een fout in de defensie van de Arnhemmers was het voor Gaëtan Laborde een koud kunstje om de openingstreffer in de beginfase van de wedstrijd op het bord te zetten: 1-0. In de 39e minuut verdubbelden de Fransen de voorsprong, wederom was het Laborde die als afmaker fungeerde. De uitploeg kwam op gelijke hoogte via een bekeken afstandsschot van de negentienjarige middenvelder Daan Huisman.

In de tweede helft leek Vitesse geslagen, toen Laborde in de 69e minuut zijn hattrick completeerde. Niets bleek minder waar. In de 75e minuut knalde Thomas Buitink een afvallende bal tegen de touwen. De Belg Loïs Openda werd het goudhaantje in de 90e minuut door de bal snoeihard langs de verbouwereerde Alfred Gomis te knallen en voor de eindstand te zorgen: 3-3.

Met het resultaat in Frankrijk houdt Vitesse zicht op Europese overwintering. NŠ Mura, de nummer vijf van Slovenië, zorgde voor een stunt van jewelste door met 2-1 te winnen van Tottenham. De Engelsen hebben een doelsaldo van +2 ten opzichte van de Eredivisionist, maar staan in punten gelijk. Zo hebben de Arnhemmers voorafgaand aan de zesde wedstrijd nog steeds een mogelijkheid om zich te kwalificeren voor de volgende ronde. Een prestatie van formaat, in één van de betere poules van de Conference League.

Jablonec - AZ 1-1
Net als de andere Nederlandse clubs, maakte AZ ook een sterk Europese seizoen door. De Alkmaarders hielden de ongeslagen reeks op bezoek bij het Poolse Jablonec intact en speelden met 1-1 gelijk.

AZ kwam al vroeg in de wedstrijd op achterstand doordat Miloš Kratochvíl al in de zevende minuut voor de openingstreffer zorgde. De Nederlandse ploeg kwam matig voor de dag in Polen en wist maar moeilijk tot kansen te komen. Een dribbel van Håkon Evjen zorgde op slag van rust voor de gelijkmaker: 1-1. De Noor die het dit seizoen voornamelijk met spaarzame invalbeurten moet doen, startte in de wedstrijd tegen Jablonec vanaf het eerste fluitsignaal en betaalde het vertrouwen terug.

Verder dan een gelijkspel kwam AZ niet meer in het vervolg van de teleurstellende wedstrijd. Met het resultaat kwalificeert de ploeg van Pascal Jansen zich voor de volgende ronde in de Conference League. Net als Feyenoord, weet AZ zich met elf punten uit vijf wedstrijden groepswinnaar van poule D.