Nieuws

Van Basten jaren achtervolgd door 'vriendelijke belediging': 'was een voltreffer'

Van Basten jaren achtervolgd door 'vriendelijke belediging': 'was een voltreffer'

10-09-2022 19:34 Laatste update: 19:42

Marco van Basten wordt nog altijd achtervolgd door het welbekende 'pannenkoek'-incident. De voormalig topspits was in januari 2009 trainer van Ajax en werd door een toeschouwer na een nederlaag 'pannenkoek' genoemd. Een vrij onschuldig scheldwoord, maar Van Basten is het nooit vergeten. 

Ajax verloor destijds in eigen huis van sc Heerenveen, dezelfde ploeg die het zaterdag treft. Na afloop meldde een toeschouwer zich op de eerste rij bij Van Basten, die naar boven keek, iets mompelde en de trap afliep. David Endt, destijds teammanager van de Amsterdammers, herinnert zich het incident als de dag van gisteren. "Ik denk dat die man - en ik houd van Van Basten, begrijp me goed - vertaalde wat het volk op dat moment eigenlijk vond, met de slechte resultaten en het slechte spel", stelt Endt tegenover de NOS. 

"Normaal gaan de dingen die vanaf de tribunes worden geroepen op in een hoop kabaal. Nu stond hij daar, in zijn uppie, op een prominente plek en sprak hij recht tegen Van Basten. Dat maakte het allemaal dramatischer", vervolgt Endt. "Die emotie kwam denk ik ook omdat hijzelf het gevoel had van: misschien heeft die man ergens wel gelijk. Waar anderen misschien zouden denken: bekijk het even lekker, trekt Marco zich toch dingen aan. Ik vond het vooral heel rot voor hem."

Van Basten blikte in zijn autobiografie Basta terug op het incident. 'Het woord pannenkoek zal voor mij nooit meer hetzelfde klinken. Je zou zeggen: hoe erg is dat? Een onschuldig, bijna ludiek woordje. Maar op de een of andere manier trof hij me met dat woord. Juist omdat het zo onschuldig is, zo gewoon. Omdat het zo'n lullig woord is. En dat maakte het uitermate pijnlijk: die vent had geen ongelijk. Het was een voltreffer van die jongen', besluit Van Basten in zijn boek. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!