Nieuws

Levchenko verwacht strijd in Slowakije: 'Oekraïners nog nooit zo verenigd geweest'

Levchenko verwacht strijd in Slowakije: 'Oekraïners nog nooit zo verenigd geweest'

08-09-2022 08:30 Laatste update: 08:40

Evgeniy Levchenko verwacht dat AZ donderdagavond een flinke kluif zal hebben aan Dnipro-1. De Alkmaarders reizen af naar Slowakije om in de Conference League tegen de Oekraïense club te spelen. 

In gesprek met De Telegraaf spreekt Levchenko over de oorlogssituatie in Oekraïne en hoe voetbal één van de weinige manieren van houvast is voor het volk. Levchenko speelde voor het nationale elftal van Oekraïne en ziet dat de sport het volk verbindt tijdens deze vreselijke periode. "Het geeft ons voetbal soms een extra dimensie", stelt de oud-speler. "Door heel goed te presteren kunnen de voetballers het land steunen. Het biedt veel mensen extra moraal, ook de soldaten. Ik denk dat de Oekraïners nog nooit zo verenigd zijn als nu. Dat is ook wat de oorlog met een volk kan doen"

Levchenko is de voorzitter van de vakbond voor Nederlandse voetballers (VVCS) en kreeg in aanloop naar het duel veel vragen over de veiligheid van de beide voetbalploegen, gezien Dnipro vaak een doelwit is van Russische raketaanvallen. Uiteindelijk werd besloten het duel 1200 kilometer verderop te spelen, in Slowakije. "Vanuit mijn functie heb ik wel vragen over de veiligheid gesteld. Het verzoek om de competitie in het buitenland te laten spelen, wilde men niet. Voetballen in Oekraïne brengt risico’s met zich mee. Zo werd een wedstrijd vanwege aanhoudend luchtalarm, drie uur gestaakt. Dat is niet alleen funest voor het niveau van de wedstrijd, de spelers krijgen ook een mentale klap te verwerken."

De voormalig voetballer is blij dat wedstrijden niet meer in Oekraïne worden gespeeld, maar stelt ook dat de keuze een keerzijde heeft. "Je kunt het niet riskeren dat het stadion tijdens een Europese wedstrijd wordt aangevallen. Maar puur vanuit Oekraïens perspectief is het een sportief drama. Je speelt immers altijd ’uit’. Dat gaat ten koste van de prestaties", besluit Levchenko. 

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s