Haller wederom grote man aan Ajax-zijde met twee goals in overwinning op Besiktas

24-11-2021 20:42 Laatste update: 22:12

Ajax heeft de reeks overwinningen in de Champions League verlengd tegen Besiktas. De Amsterdammers wonnen met 1-2 in Instanbul. De ploeg van Erik ten Hag, die eerder een unieke prestatie neerzette door als eerste Nederlandse ploeg hun eerste vier duels in de groepsfase van het miljardenbal winnend af te sluiten, blijven zo foutloos.

Ajax trad aan in een sterk gewijzigde opstelling. Aangezien de Amsterdammers op bezoek bij Borussia Dortmund al een plek in de knock-outfase van de Champions League veiligstelde, was er ruimte om reservespelers speeltijd te geven. Ten Hag koos ervoor om de (inmiddels) gebruikelijke bankzitters Mohamed Daramy, David Neres, Davy Klaassen, Nicolas Tagliafico, Perr Schuurs vanaf het begin te laten starten. Op doel maakte de veelbesproken Onana, na een dopingschorsing van negen maanden, zijn rentree.

In het matig gevulde Vodafone Park, werd de eerste doelpoging van de wedstrijd ondernomen door Schuurs, die het met een schot van afstand probeerde. Keeper Mert Günok zag de bal een halve meter naast het doel vliegen. De Amsterdammers waren in de openingsfase de dominante ploeg en zorgden voor hachelijke momenten voor het doel van de Turken. Niet veel later zorgde Valentin Rossier voor het eerste moment van dreiging voor de thuisploeg. Met een knal van afstand raakte de Fransman de kruising.

In de twintigste minuut ging de bal op de stip na een onhandige handsbal van Noussair Mazraoui uit een corner. De Bosnische arbiter Irfan Peljto had de VAR nodig om tot zijn verdict te komen. Rachid Ghezzal schoot de strafschop vol overtuiging in de rechterbovenhoek: 1-0. In het vervolg van de eerste helft wist Ajax meerdere opgelegde mogelijkheden te creëren, maar tot doelpunten leidde het niet. Vooral Daramy was ongelukkig in de afwerking.

Op slag van rust kreeg Cyle Larin de uitgelezen mogelijkheid op de tweede treffer voor de Turkse ploeg. Onana bewees het keepen nog niet verleerd te zijn en hield met een uitstekende reflex de Canadees van scoren. Alhoewel Ajax genoeg kansen creëerde in het eerste bedrijf, was het spel van de Amsterdammers matig. Automatismen leken te ontbreken in de sterk gewijzigde ploeg.

In de tweede helft vond trainer Ten Hag het dan ook tijd om in te grijpen en bracht hij Sébastien Haller voor de teleurstellende Daramy in de ploeg. Met de topscorer van het miljardenbal binnen de lijnen, verhuisde aanvoerder Tadic naar de linkerflank.De tweede helft was net geen acht minuten oud, toen het alweer raak was voor de Fransman, in dienst van Ajax. Een schitterende dieptepass van Lisandro Martínez bereikte de mee opgestoomde Tagliafico, die de bal perfect klaar legde voor Haller. Voor de spits was het een koud kunstje de bal tegen te touwen te schieten: 1-1.

Vlak nadat doelpuntenmaker Ghezzal vervangen werd door Michy Batshuayi, die Ajax in 2019 nog pijnigde door de winnende treffer te maken in Amsterdam namens Chelsea, kwam Ajax op een 1-2 voorsprong. Uit een ingestudeerde vrije trap van Tadic, verlengde Martinez de bal. Haller, die inmiddels tot waar fenomeen begint uit te groeien, volleerde de bal beheerst binnen. Via de onderkant van de lat sloeg de bal tegen de touwen, wat voor de Fransman alweer zijn negende goal in het miljardenbal betekende. Nog nooit eerder scoorde een speler negen keer in zijn eerste vijf wedstrijden in de Champions League.

In het restant van de wedstrijd vielen geen grote kansen meer te noteren. De Amsterdammers bleven dominant aan de bal en kwamen niet meer in de problemen. Haller leek in de absolute slotfase nog voor zijn hattrick te zorgen, maar dat feest ging niet door. Neres bleek nipt buitenspel te staan.

Dankzij de vijfde zege op rij, weet Ajax zich verzekerd van de groepswinst in poule C. Zonder groots te spelen, haalde de ploeg van Ten Hag de overwinning makkelijk binnen. De Turken, die alleen nog een kleine theoretische kans hadden op overwintering in de Europa League zijn het lelijke eendje van de groep, en behaalden nog geen enkel punt.