AZ wint overtuigend bij FC Emmen, Heerenveen en NEC spelen gelijk in Friesland

04-09-2022 16:25

AZ heeft zondagmiddag kinderlijk eenvoudig afgerekend met FC Emmen. De Alkmaarders wonnen met 0-3 in Drenthe. Sc Heerenveen en NEC speelde in Friesland bloedeloos gelijk.

FC Emmen-AZ
Nog voor rust ontdeed AZ zich al van de Drentse ploeg. In de 21e minuut was het aanvaller Jens Odgaard die de Alkmaarders op aangeven van Jordy Clasie op 0-1 zette. Zes minuten later was het wéér raak via Dani de Wit en weer zeven minuten daarna liep AZ zelfs uit naar 0-3. Middenvelder Tijani Reijnders kreeg de bal van Hakon Evjen, controleerde de bal en schoot diagonaal binnen.

Na rust kreeg Odgaard al vrij snel een enorme kans op de 0-4, maar de Deen schoot over. Ook Emmen kreeg een kans om wat terug te doen, maar Ole Romeny benutte deze niet. In de 52e minuut schoot Odgaard nog een vrije trap op de lat. Daarna volgde er nog wat kansen voor Reijnders, maar het bleef uiteindelijk bij 0-3. AZ staat nu derde in de Eredivisie, terwijl FC Emmen blijft steken op de veertiende plek.

Sc Heerenveen-NEC
Het duel tussen Heerenveen en NEC eindigde in een bloedeloos gelijkspel. NEC moest het in Friesland doen zonder sterspeler Oussama Tannane, maar begon aardig aan het duel met de Friezen. De Nijmegenaren maakte het spel, maar tot kansen kwamen ze niet. In de 25e minuut kreeg NEC de eerste mogelijkheid via Nany Dimata. In de tegenstoot van Heerenveen ging een getoucheerd schot van Sydney van Hooijdonk net naast. In de 33e minuut dacht Heerenveen op voorsprong te komen, maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel.

In de tweede helft kreeg NEC al snel een mogelijkheid om de score te openen. Elayis Tavsan krulde de bal naar de verre hoek, maar Andries Noppert kon redding brengen. Na ruim een uur kwam Heerenveen met één man minder te staan. Tibor Halilovic mocht na ingrijpen van de VAR inrukken na een overtreding die eerst met geel werd bestraft. Uiteindelijk leverde ook de man-meer-situatie niks op voor de Nijmegenaren: het bleef 0-0. Heerenveen staat op de zesde plek in de Eredivisie. NEC staat drie plekken lager met drie punten minder dan de Friezen.