Exclusive

Alles over de tegenstanders van Ajax in de groepsfase van de Champions League

Alles over de tegenstanders van Ajax in de groepsfase van de Champions League

27-08-2022 20:00 Laatste update: 20:12

Afgelopen donderdag werd voor Ajax bekend tegen welke tegenstanders het gaat spelen in de groepsfase van het nieuwe Champions League-seizoen. De namen van Liverpool, SSC Napoli en Rangers FC stonden op de lootjes die net als de Amsterdammers aan groep A zijn gekoppeld. VoetbalNieuws bezorgt je alles wat je moet weten over de Ajax-opponenten.

Liverpool

Trainer: Jürgen Klopp
Bijnaam: The Reds
Stadion: Anfield (capaciteit: 54.074)

Prestaties van het afgelopen seizoen

Een maand voor het eind van het afgelopen seizoen was Liverpool nog in de race om een quadruppel aan prijzen. De Engelsen wonnen de League Cup van Chelsea en wisten ook Manchester City te verslaan in de finale van de FA Cup, maar visten helaas achter het net in de Premier League waar Manchester City kampioen werd. Ook de Champions League kwam niet naar Engeland, aangezien de finale werd verloren van Real Madrid (0-1). Ondanks het in de wacht slepen van alle vier de prijzen, zijn The Reds trots op wat ze tijdens afgelopen seizoen hebben gepresteerd.

Huidige stand van zaken

Waar afgelopen seizoen nog een hosanna-stemming heerste, is dat dit seizoen nog zeker niet het geval. Na het winnen van de Community Shield tegen Manchester City (3-1) maakte Liverpool een valse start in de competitie. Met twee gelijke spelen tegen Fulham (2-2), Crystal Palace (1-1) en een verliespartij in de topper tegen Manchester United (2-1) laten de resultaten zeer te wensen over. De ploeg van Klopp is momenteel niet meer zo dominant als dat het in voorgaande jaren was en is duidelijk zoekende naar het juiste ritme.

De tegenvallende prestaties hebben wellicht te maken met de mutaties in de selectie. Dat zijn er op het eerste oog niet veel, maar er hebben toch twee belangrijke veranderingen plaatsgevonden. Good old Sadio Mané koos voor een nieuw avontuur in de Bundesliga bij Bayern München, terwijl Darwin Nuñéz als recordaankoop werd gehaald van Benfica. De makkelijk scorende Senegalees lijkt nu te worden gemist, aangezien de Uruguayaan nog niet helemaal weet te overtuigen. Nuñez nam dit seizoen weliswaar twee doelpunten voor zijn rekening, maar pakte ook een rode kaart waardoor hij meerdere wedstrijden werd geschorst.

Daarnaast heeft Liverpool te maken met het nodige blessureleed. Met de afwezigheid van Diogo Jota, Naïbi Keita, Alex Oxlade-Chamberlain, Thiago Alcantara, Curtis Jones, Joel Matip en Ibrahima Konate is de waslijst enorm. Dat Klopp daags voor het verstrijken van de transferdeadline nog de nodige versterkingen aan de selectie toe gaat voeg, valt dan ook niet uit te sluiten.

Blikvanger

Liverpool is en blijft één van de beste clubs ter wereld en heeft in elke linie wel de nodige toppers lopen. Naast Trent Alexander-Arnold, Virgil van Dijk en Thiago is het gevaar toch wel echt voorin te vinden. Dé blikvanger van The Reds is en blijft Mohamed Salah. De Egyptenaar werd afgelopen seizoen topscorer van de Premier League en is met zijn onnavolgbare dribbels een plaag voor elke linksback. Ook tijdens het huidige seizoen is Salah weer in bloedvorm: tijdens de vier officiële wist hij alweer drie keer het net te vinden. Calvin Bassey, Daley Blind en Owen Wijndal zullen naar waarschijnlijkheid dan ook slapeloze nachten tegemoet gaan.

Napoli

Trainer: Luciano Spalletti
Bijnaam: Gli Azzurri
Stadion: Stadio Diego Armando Mardona (capaciteit: 60.240)

Pretaties van het afgelopen seizoen

Napoli heeft een seizoen achter de rug waar het gematigd tevreden mee zal zijn geweest. De Napolitanen deden tot aan de laatste speelronden mee om de Scudetto, maar eindigden uiteindelijk als derde achter kampioen AC Milan en de nummer twee Internazionale. In de Coppa Italia was het feest met de uitschakeling in de achtste finales al snel voorbij en in de Europa League werd ook niet het gewenste resultaat behaald waarop het had gehoopt. De Italianen troffen FC Barcelona in de eerste knock-out ronde van het toernooi en dolven daarin over twee duels het onderspit.

Huidige stand van zaken

Waar Napoli de laatste jaren bekend stond als een club met veel ervaren spelers, heeft er zich deze zomer een ware metamorfose voorgedaan. De club uit Napels nam afscheid van meerdere oudgedienden. Onder meer Dries Mertens (Galatasaray), Lorenzo Insigne (Toronto) en aanvoerder Kalidou Koulibaly (Chelsea) verlieten de club. Daar werden Giacomo Raspadori (Sassuolo), Khvicha Kvaratskhelia (Dinamo Batumi) en Min-jae Kim (Fenerbahçe) voor teruggehaald.

De wisselingen van de wacht lijken tot nu toe zijn vruchten af te werpen. Napoli is erg goed aan het nieuwe Serie A-seizoen begonnen. Ondanks dat de Napolitanen nog niet echt goed zijn gestest, werden er al overtuigende overwinningen geboekt op Hellas Verona (2-5) en AC Monza (4-0). De nieuwe puzzelstukjes van Spalletti lijken dus vooralsnog goed op zijn plaats te vallen.

Blikvanger

Waar de nieuw aanwinst Khvicha Kvaratskhelia al drie keer wist te scoren in het nieuwe seizoen, staat dé man van Napoli toch in de spits. Victor Osimhen wist afgelopen seizoen dertien keer het net te vinden en was ook dit seizoen alweer twee keer trefzeker. Met zijn snelheid is Nigeriaan een lastpost voor alle verdedigers, zeker voor die van Ajax. Doordat de Amsterdammers veel naar voren voetballen zal er ruimte komen te liggen achter de verdediging, waarmee je Osimhen flink in het zadel kan helpen.

Rangers FC

Trainer: Giovanni van Bronckhorst
Bijnaam: The Gers
Stadion: Ibrox (50.947)

Prestaties van het afgelopen seizoen

Op de prestaties in de Scottisch Premiership na, heeft Rangers een geweldig seizoen achter de rug. The Gers werden dan weliswaar tweede achter stadgenoot en aartsrivaal Celtic, maar wonnen de Schotse beker door in de finale met 2-0 van Hearts of Midlothian te winnen. Ook in de Europa League gooiden de Schotten hoge ogen. De ploeg van Van Bronckhorst overleefde de kwartfinale en halve finale tegen SC Braga en RB Leipzig op miraculeuze wijze, waardoor de finale tegen Eintracht Frankfurt werd behaald. Zoals bekend ging die eindstrijd helaas na strafschoppen verloren, waardoor een geheel succesvolle Europese campagne er toch niet in zat.

Huidige stand van zaken

De goede Europese prestaties van Rangers zijn in Europa natuurlijk niet onopgemerkt gebleven. De Schotten hebben dan ook afstand moeten nemen van twee van hun sterkhouders. Joe Aribo, de doelpuntenmaker in de finale van de Europa League, is naar Southampton vertrokken. Daarnaast is ook verdediger Calvin Bassey niet meer bij de ploeg. De 22-jarige Nigeriaan werd bij Ajax gehaald als de opvolger van Lisandro Martínez en zal weer terugkeren op Ibrox met de Amsterdammers.

Rangers trok op hun beurt ook spelers naar zich toe, waar twee versterkingen er toch bovenuit springen. Malik Tillman wordt voor een jaar van Bayern München gehuurd, terwijl spits en tevens Kroatisch international Antonio Colak van Paok Saloniki werd overgenomen. De aanvaller zal bij menig PSV’er nog wel op het netvlies staan. Colak scoorde tijdens beide Champions League play-off wedstrijden tegen de Eindhovenaren.

De ploeg van Van Bronckhorst heeft een goede seizoenstart achter de rug. De Schotten wisten zich knap te plaatsen voor de Champions League na goede overwinningen tegen het Belgische Union Sint-Gilles en PSV, waarin beide clubs toch hun wil op wist te leggen. In de competitie is momenteel hetzelfde beeld als vorig seizoen te zien. Rangers staat op de tweede plaats achter Celtic.

Blikvanger

Rangers beschikt over een aantal gevaarlijke spelers zoals Colak, Tom Lawrence, John Lundstram en Ryan Kent, maar er is toch één man die erg opvalt met zijn spel. Aaanvoerder James Tavernier heeft de Schotse fans al meermaals laten juichen met zijn spel en belangrijke doelpunten. De rechtsback is met zijn drive naar voren een nachtmerrie voor de buitenspelers die zijn directe tegenstander zijn. Daarnaast beschikt hij ook over een goede trap en is hij verantwoordelijk voor de strafschoppen van de Schotten. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!