Nieuws

Zondag debuteert de eerste vrouwelijke assistent-scheidsrechter in de Eredivisie

Zondag debuteert de eerste vrouwelijke assistent-scheidsrechter in de Eredivisie

17-11-2021 14:37 Laatste update: 14:40

Aankomende speelronde staat er een unieke gebeurtenis op het programma in de Eredivisie. Franca Overtoom fungeert als assistent-scheidsrechter van arbiter Sander van der Eijk. Zij wordt daarmee de eerste vrouw die een functie binnen de arbitrage vervult op het hoogste niveau in Nederland.

De KNVB laat weten dat de vlagster haar vuurdoop kan verwachten op zondagmiddag om 12.15 uur. Op dat tijdstip staat de wedstrijd Go Ahaed Eagles - FC Groningen op het programma.

"Ik ben er heel trots op dat ik dit heb bereikt", reageert Overtoom op de KNVB-website. "Ik heb er hard voor gewerkt en goede prestaties geleverd. Dan is dit een mooie beloning. Hoewel je weet dat het eraan zit te komen, ben je natuurlijk wel verrast."

Overtoom verwacht voorlopig de enige vrouwelijke (assistent-)scheidsrechter te blijven in de Eredivisie, maar heeft goede hoop dat haar debuut andere vrouwen zal motiveren. "Shona Shukrula is natuurlijk actief als scheidsrechter in de Tweede Divisie. Daarna is er niet direct een vrouw die op korte termijn ook het betaald voetbal gaat halen. Dit komt vooral door de fysieke eisen. Wij moeten dezelfde conditietest halen als de mannen. Dat is volledig terecht, het draait om kwaliteit. Maar dat maakt de stap voor vrouwen natuurlijk wel groter. Ik hoop dat ik hiermee het vuurtje aanwakker bij andere vrouwen en laat zien dat dit mogelijk is."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!