Nieuws

Sibon prijst 'echte nummer negen' Brobbey en Klaassen: 'Meer keuzes als spits'

Sibon prijst 'echte nummer negen' Brobbey en Klaassen: 'Meer keuzes als spits'

14 augustus - 10:38
0

Als het aan Gerald Sibon ligt, begint Brian Brobbey in de spits bij Ajax de komende weken. Toch benadrukt de oud-spits van de Amsterdammers dat de rol van Dusan Tadic in de punt van de aanval niet uitgespeeld hoeft te zijn.

Sibon is stellig als hem wordt gevraagd wie er in de spits moet starten bij Ajax. "Je zou nu zeggen: Brobbey, want die scoort. Hij is een echte nummer 9. Tadic is tactisch dan weer heel goed, hij kan het spel versnellen op een andere manier", aldus de oud-spits bij de NOS.

Ajax speelde vorig weekend tegen Fortuna Sittard een moeizame eerste helft met Tadic in de spits. Na het inbrengen van Brobbey en Klaassen ging het een stuk beter bij de Amsterdammers. De rol van de middenvelder mag daarbij niet onderschat worden, vindt Sibon. "Met Klaassen heb je meer keuze als spits, je kunt een keer in de bal komen, en dan weer diepgaan", aldus de oud-aanvaller.

Sibon snapt wat trainer Alfred Scheuder wilde proberen met de 'Tadic-variant'. De beweeglijkheid van Tadic zou voor verwarring moeten hebben gezorgd bij de Fortuna-defensie. "Dan probeer je de centrale verdedigers eruit te lokken, zoals Barcelona dat altijd deed", aldus Sibon.

Lorenzo Lucca

Als één van de twee spitsen het niet weet waar te maken, kan Ajax altijd nog Lorenzo Lucca inbrengen. Sibon weet uit eigen ervaring dat dat impact kan hebben op een defensie. "Verdedigers moeten maar net om kunnen gaan met invallers. Als ik inviel, was het voor de tegenstander altijd even: oh, daar komt iemand van twee meter." Wanneer Lucca zijn eerste speelminuten gaat maken, durft Sibon niet te zeggen. "Het heeft ook met de tegenstander te maken", aldus de oud-spits. "Als er ruimte is op flanken ligt het voor de hand om met een lange spits te spelen om voorzetten in te koppen. Of dan kies je voor lange ballen."

Zondag speelt Ajax om 14.30 tegen FC Groningen. De Amsterdammers spelen thuis in de Johan Cruijff Arena en de verwachting is dat Brobbey in de basis zal starten.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie