Opinie

Britse pers cynisch na ongekende oorwassing: 'Dundee in de geschiedenisboeken'

12-08-2022 00:00

Ontluistering overheerst bij Britse media na de ongekende veegpartij van AZ tegen Dundee United. De Schotten vinden zichzelf door de 7-0 nederlaag terug in de geschiedenisboeken.

'Dundee United in de geschiedenisboeken, maar niet op de manier waarop het dat zou willen', steekt de BBC van wal. 'Dundee United zakte naar de gezamenlijke zwaarste Europese nederlaag van een Schots team.' Daarmee doelt de publieke omroep op de 7-0 nederlagen van Hibernian tegen Malmö FF en Celtic tegen Barcelona.

Met een dubbele wissel probeerde manager Jack Ross nog iets te doen aan de score. Met het bereiken van de theepauze stond AZ al met 5-0 voor. 'Elk halftime-advies van Jack had weinig effect, want AZ verhoogde de voorsprong in hun eerste aanval na rust.' De BBC noemt de 2-0 in de 31ste minuut het kantelpunt in de wedstrijd. 'Het optimisme van de bezoekers begon af te nemen toen middenvelder Reijnders vanaf 18 meter laag langs Birighitti schoot.'

De Schotse krant The Daily Record zag The Tangerines 'weggevaagd worden' door de sterk spelende Alkmaarders. 'Ze slaagden er twintig minuten in om door de opening te zeilen zonder toe te geven dat de sluizen opengingen', schrijft de krant. 'Het werd een avond om snel te vergeten voor Dundee United. De Conference League-droom eindigde op vernederende wijze door toedoen van AZ.'

'Jack Ross' team wordt aan flarden gescheurd door AZ', luidt de veelzeggende kop van The Herald. Het dagblad zoomt net als de BBC in op de historische omvang van de nederlaag. 'De overwinning van vorige week op dezelfde tegenstander lijkt nu lang geleden. De tweede helft was vijftig seconden oud toen De Wit de zesde scoorde. Voor veel United-fans was reden genoeg om naar huis te gaan. En dat was maar goed ook, want ze misten de historische zevende knock-out treffer van Mayckel Lahdo.'