Exclusive

Wie is Igor Paixão, de nieuwe Braziliaanse vleugelflitser van Feyenoord?

Wie is Igor Paixão, de nieuwe Braziliaanse vleugelflitser van Feyenoord?

11-08-2022 14:30 Laatste update: 15:28
1

Feyenoord zit momenteel midden in een van de drukste transferzomers van de clubgeschiedenis. De Rotterdammers hebben afscheid moeten nemen van Tyrell Malacia, Marcos Senesi en Luis Sinisterra en zijn zich flink aan het roeren om deze jongens op te vangen. Voor eerstgenoemde is met Marcos López een opvolger gevonden en voor laatstgenoemde speler staat er nu een vervanger klaar: Igor Paixão. Wie is deze linksbuiten precies? VoetbalNieuws zoekt het voor je uit.

Het kind van Coritiba

Paixão werd in de zomer van 2000 geboren in het Braziliaanse Macapá, een stad in het noorden van het land tegen de grens van Suriname. Vanaf kleins af aan deed Paixão niks anders dan voetballen en dat leverde hem in 2014 een uitnodiging op om de jeugdopleiding van Coritiba te komen versterken, een club in de buurt van zijn geboorteplaats. Na vier jaar schitteren in de jeugdelftallen van Coritiba verdiende hij zijn eerste profcontract, waarna hij doorstroomde naar het O20 elftal van de club.

In de winter van 2020 werd Paixão tijdelijk bij de Braziliaanse Serie C club Londrina-PR gestald, waarin hij tot twintig wedstrijden kwam en daarin drie keer scoorde. Na een jaar lang vlieguren te hebben gemaakt, nam zijn Coritiba hem weer in de armen. Sinds dien verdween hij niet meer uit de basis van de club waarmee hij afgelopen jaar naar het hoogste niveau van Brazilië promoveerde: de Serie A. In het huidige seizoen kwam hij in 37 officiële wedstrijden tot elf goals en acht assists, statistieken waarmee hij een transfer naar Feyenoord heeft verdiend.

Wat voor speler haalt Feyenoord met Paixão in huis?

Paixão is een échte Braziliaanse linksbuiten die met zijn 1 meter 68 klein van stuk is. Volgens tactisch analyticus Sam Plantinga van Voetbal International haalt Feyenoord een echte ‘dribbelkoning’ in huis. Dat de vleugelflitser een dribbel niet uit de weg gaat, blijkt wel uit de volgende statistiek: hij ging 22 meer dribbels aan dan de op-een-na actiefste dribbelaar van de Braziliaanse competitie.

Van nature is Paixão een rechtspoot, maar volgens VI is daar tijdens zijn dribbelacties niets van terug te zien. De Braziliaan raast zijn directe tegenstanders via links en rechts voorbij en is pijlsnel. Ook schroomt hij het niet om defensieve arbeid te leveren, maar is er nog voldoende ruimte om te groeien. Met die groei zal trainer Arne Slot hem maar al te graag willen helpen. Al met al kan er rustig worden geconcludeerd dat de Eredivisie er in potentie een smaakmaker bij krijgt.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!