Breaking news

PSV wint na verlenging van Monaco, De Jong uitermate belangrijk met goal en assist

09-08-2022 23:04 Laatste update: 23:34

PSV heeft AS Monaco uitgeschakeld in het voorportaal van de Champions League. Na een 1-1 gelijkspel in het heenduel won PSV de return in eigen huis met 3-2. Vooral de tweede helft van de Eindhovenaren was onthutsend zwak, maar na verlenging trokken de mannen van Ruud van Nistelrooij de overwinning over de streep.

In de eerste helft was PSV bijzonder slordig. Het was enigszins verrassend dat de gastheren op voorsprong kwamen in eigen huis. Uit de eerste vloeiende aanval van de wedstrijd was het direct raak. Na een fraaie individuele actie en dito voorzet van Phillipp Mwene was het Joey Veerman die het Philips Stadion deed ontploffen met een bekeken schuiver.

Zonder dat de Monegasken tot grote uitgespeelde kansen kwam, bleef het aan de bal de bovenliggende partij in Brabant. Diverse PSV'ers waaronder Veerman, Cody Gakpo en Guus Til grossierden in balverlies. Ibrahim Sangaré was één van de weinigen die zich aan de malaise wist te onttrekken.

Het was dan ook weinig verrassend dat AS Monaco een klein kwartier na rust op gelijke hoogte kwam. PSV werd ver teruggedrongen en kreeg vier minuten voor de gelijkmaker al een waarschuwing te verwerken: centrale verdediger Guillermo Maripán kopte snoeihard op de paal. De mandekker was even later wél trefzeker toen de bal uit een klutssituatie voor zijn voeten belandde.

Na 65 minuten besloot Ruud van Nistelrooij in te grijpen en Guus Til en Ismael Saibari naar de kant te halen voor Erick Gutiérrez en André Ramalho. Een minuut na de wissel lieten de Eindhovenaren zich eindelijk aanvallend gelden. Uit een scherpe voorzet van Veerman kwam de verder onzichtbare Luuk de Jong net te kort om zijn voet achter de bal te krijgen.

Na slordig balverlies van invaller Gutiérrez - die ongelukkig tegen ploeggenoot Gakpo opliep - schakelde Monaco razendsnel. Na een vlijmscherpe counter had Gelson Martins een piekfijne voorzet in huis op topspits Wissam Ben Yedder. De Fransman werd volledig over het hoofd gezien door de PSV-defensie en schoot in de zeventigste minuut knap tegendraads raak.
PSV bleef vervolgens slecht spelen, maar kwam in de 88ste minuut alsnog op gelijke hoogte. Uit een slimme, snel genomen vrije trap pompte Johan Bakayoko de bal in de zestien meter. De Jong legde de bal terug met zijn hoofd, waarna Gutiérrez op het randje van buitenspel de gelijkmaker tegen de touwen kopte: 2-2. Daardoor gingen Monaco en PSV verlengen.

Verlenging
Al vroeg in de eerste helft van de verlenging kreeg Monaco een grote kans. Embolo kopte op de lat na een voorzet van Gelson Martins. De Fransen waren ook in de verlenging de bovenliggende partij. In de tweede helft van de verlenging kwam PSV uit het niets op voorsprong via De Jong, die raak kopte uit een voorzet van Teze. Daarmee bepaalde de spits de eindstand.