Exclusive

Geertruida naar Bayern moet nieuw record opleveren: tien duurste Feyenoorders ooit

Geertruida naar Bayern moet nieuw record opleveren: tien duurste Feyenoorders ooit

21-08-2023 11:24 Laatste update: 12:27
4

Geertruida staat bij FC Bayern München op de nominatie om de opvolger te worden van Benjamin Pavard, die hard op weg lijkt naar Inter Milan. Feyenoord is niet van plan om het jeugdexponent zomaar te laten gaan. De Rotterdammers zijn vast besloten om opnieuw het uitgaande transferrecord te verbreken, dat op naam van de recent vertrokken Orkun Kökcü staat. Maar wat zijn de grootste verkopen van Feyenoord? VoetbalNieuws zet de tien duurste uitgaande transfers voor je op een rijtje.

1. Orkun Kökcü - 25 miljoen euro

Na het behalen van de landstitel besloot Orkun Kökcü dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Als aanvoerder van Feyenoord maakte hij de overstap naar Benfica. De Portugezen maakten 25 miljoen euro direct over naar de Rotterdammers. Dit bedrag kan via bonussen oplopen naar dertig miljoen euro. Daarnaast zouden de clubs een variabel doorverkooppercentage hebben afgesproken. Mocht Kökcü vertrekken uit Lissabon, dan zou het percentage afhangen van de hoogte van de transfersom. In recente jaren verkocht De Adelaar meerdere spelers voor gigantische bedragen. Zo vertrok Enzo Fernandez voor 121 miljoen euro naar Chelsea en maakte Joao Felix voor 126 miljoen euro de overstap naar Atletico Madrid.

Image from Gyazo

2. Luis Sinisterra - 25 miljoen euro

In één klap werd het vorige - zestien jaar (!) oude - transferrecord van de Rotterdammers verpulverd door Leeds United. The Whites waren dermate onder de indruk van de kwaliteiten van de Colombiaanse vleugelaanvaller dat er 25 miljoen euro werd overgemaakt naar De Kuip. Door diverse bonussen kan de transfersom nog met maximaal 5 miljoen euro oplopen.

3. Dirk Kuyt - 18 miljoen euro

In zijn periode in het Feyenoord-shirt groeide Kuyt uit tot publiekslieveling én de meest gevreesde spits op de Nederlandse velden. In 2006 werd de 104-voudig Nederlands international weggekocht voor een recordbedrag door Liverpool. Na furore in Engeland te hebben gemaakt, belandde Kuyt via Fenerbahçe weer in Rotterdam-Zuid. Eén van de hoogtepunten van zijn roemrijke carrière vierde hij in zijn laatste seizoen. Hij hielp Feyenoord eigenhandig met een hattrick voorbij Heracles Almelo en stelde daarmee de eerste titel in achttien jaar tijd veilig. In totaal kwam de huidige ADO Den Haag-trainer tot 195 officiële duels voor de Stadionclub in actie, waarin hij 118 keer scoorde en 57 keer de aangever was.

Dirk Kuyt testimonial

4. Rick Karsdorp - 16 miljoen euro

In de jeugd speelde hij nog als aanvallende middenvelder, maar als rechtsback beleefde Karsdorp zijn grote doorbraak als prof. Na drie seizoenen in de hoofdmacht van Feyenoord volgde in 2017 een transfer naar AS Roma. In eerste instantie leek zijn periode in Italië uit te monden in een deceptie, mede ingegeven door veelvuldig blessureleed. Na een verhuurperiode aan zijn oude club Feyenoord is de Nederlands international inmiddels weer terug bij Roma en is hij uitgegroeid tot een belangrijke kracht in het elftal van trainer José Mourinho.

5. Tyrell Malacia - 15 miljoen euro

De linksback was één van de sterkhouders van Feyenoord in het afgelopen seizoen. Manchester United-manager Erik ten Hag was in zijn tijd bij Ajax al gecharmeerd in de snelle vleugelverdediger, maar sloeg deze zomer pas toe. De in 2017 gedebuteerde publiekslieveling leverde de Rotterdammers een bedrag van 15 miljoen euro op. Door middel van bonussen kan het bedrag nog tot 17 miljoen euro oplopen.

Tyrell Malacia in Manchester United-shirt

6. Marcos Senesi - 15 miljoen euro

De Argentijnse verdediger had sinds zijn komst in 2019 amper tijd nodig om zich aan te passen in de Eredivisie. De afgelopen drie jaar behoorde de enkelvoudig international van Argentinië tot de beste verdedigers in Nederland. Senesi heeft er nooit een geheim van gemaakt Feyenoord te zien als tussenstap naar een Europese topcompetitie. Met AFC Bournemouth heeft hij zijn gewenste transfer naar de Premier League te pakken: de Argentijns-international heeft tot de zomer van 2026 getekend. Mogelijk casht Feyenoord nog meer in de toekomst: in de onderhandelingen met The Cherries is een doorverkooppercentage bedongen.

7. Terence Kongolo - 15 miljoen euro

Bij Feyenoord ontwikkelde de centrumverdediger zich razendsnel tot vast gezicht in de basis. Zijn spel werd zelfs bekroond met een oproep voor het WK 2014. In Brazilië kwam Kongolo uiteindelijk tot één duel. In 2017 plukte AS Monaco hem weg uit De Kuip. In het prinsendom kwam hij echter amper aan de bak. Inmiddels bevindt de carrière van de viervoudig international zich in een neerwaatse spiraal. Bij zijn huidige werkgever Fulham komt hij zelden in actie.

Terrence Kongolo met de schaal

8. Jordy Clasie - 15 miljoen euro

De kleine middenvelder behoorde in de vier jaar dat hij voor Feyenoord 1 speelde tot de betere spelers. Ronald Koeman haalde Clasie in 2015 naar Southampton. Nadat de Nederlandse manager  vertrok, werd zijn rol beperkter. In het seizoen 2017/18 kwam de zeventienvoudig international uit voor Club Brugge, een jaar later keerde hij terug in De Kuip. Sinds 2019 verdedigt Clasie de clubkleuren van AZ.

9. Royston Drenthe - 14 miljoen euro

De ster van Drenthe rees razendsnel. Na slechts één volledig seizoen voor het vlaggenschip van de Rotterdammers en een rol als uitblinker tijdens het gewonnen EK met Jong Oranje in 2007 klopte Real Madrid voor hem aan. De Koninklijke bleek een stapje te hoog voor de verdediger annex middenvelder. Vervolgens versleet Drenthe de ene na de andere club. Hij speelde onder meer nog voor Everton, Reading en Sparta. Nog altijd is hij actief als profvoetballer. Bij Real Murcia op het derde niveau van Spanje verdient de enkelvoudig Nederlands international inmiddels zijn brood.

Royston Drenthe

10. Fredrik Aursnes - 13 miljoen euro

De Noorse controleur kwam in de zomer van 2021 voor 450.000 euro over van het Zweedse Molde FK. Hij groeide al snel uit tot één van de sterkhouders in het succesvolle Feyenoord, dat de Conference League-finale tegen AS Roma wist te behalen. Eén jaar later werd de Noors international met flinke winst verkocht door de Stadionclub. Aursnes leverde de Rotterdammers een bedrag van 13 miljoen euro op. Door middel van bonussen kan het bedrag nog tot 15 miljoen euro oplopen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!