Ajax stelt orde op zaken tegen Fortuna in tweede helft, Yilmaz maakt prachttreffer

06-08-2022 18:23 Laatste update: 21:35
2

Ajax heeft het eerste duel in de Eredivisie winnend afgesloten. De Amsterdammers begonnen alles behalve overtuigend tegen Fortuna Sittard en liepen tegen een vroege achterstand aan, maar mede door een sterke invalbeurt van Brian Brobbey wist de landskampioen de schade te herstellen. Het werd uiteindelijk 2-3 voor de Amsterdammers. Burak Yilmaz maakte zijn officiële debuut voor Fortuna en zorgde direct voor het hoogtepunt van de wedstrijd.

Het spelbeeld in de eerste helft was zoals we dat gewend zijn bij wedstrijden van Ajax. De Amsterdammers hadden de bal en Fortuna deed zijn verdedigende werk. Toch kwam de thuisploeg verrassend snel op voorsprong. Na balverlies op het middenveld schakelde de Limburgers razendsnel om, waarna Paul Gladon alleen voor de keeper werd gezet. De spits faalde niet en dus keek de landskampioen tegen een 1-0 achterstand aan.

Na de goal zakte Fortuna nog wat meer in en bleef het gokken op nieuwe counters. Ajax bleef de bal rondspelen en even leek het erop dat ze op gelijke hoogte kwamen. Na een diepe bal over de verdediging rondde Kenneth Taylor beheerst af, maar hij gebruikte zijn handen in het duel met de verdediger. Dat betekende dat Fortuna met een 1-0 voorsprong de rust in ging.

Na rust kwam er een heel ander Ajax uit de kleedkamer. Met Davy Klaassen voor Steven Berghuis en Brian Brobbey voor Perr Schuurs ging Ajax een stuk aanvallender voetballen. Dat resulteerde meteen in de gelijkmaker: na een corner bracht Taylor de bal in, die werd door niemand aangeraakt en plofte zo neer bij de tweede paal: 1-1. Een minuut later was het weer raak voor de landskampioen. Devyne Rensch was goed doorgelopen en kreeg de bal via Brobbey. De rechtstback omspeelde doelman Yanick van Osch en zette de 1-2 op het scorebord.

Na het doelpunt van de rechtsback was de ban volledig gebroken. Aanvoerder Dusan Tadic wist Brobbey te bereiken die de 1-3 binnentikte. Toch leefde het stadion ondanks de tussenstand nog even op. De Limburgse aanhang scandeerde massaal "Burak, Burak, Burak", die een halfuur voor tijd binnen de lijnen kwam. Ruim tien minuten voor tijd zorgde Bergwijn voor de 1-4 met een fraaie treffer, maar deze keer werd Ajax wel teruggefloten wegens buitenspel.

In de slotfase werd het nog spannend door Yilmaz: de Turkse speler legde aan voor een vrije trap en schoot fantastisch binnen, waarmee zijn debuut een gouden randje kreeg. Arianit Ferati kreeg nog een schietkans in de slotseconde, maar zijn inzet ging over. Ajax bleef overeind en neemt de drie punten mee naar huis. Concurrent trapt later vanavond in eigen huis af tegen FC Emmen. Dat duel begint om 20.00 uur.