Servië verbijstert Portugal in laatste minuut en haalt WK, ook Spanje present

14-11-2021 22:37 Laatste update: 22:41

De achtste en negende deelnemers aan het WK van 2022 zijn bekend. Servië verbijsterde Portugal in de allerlaatste minuut en ook Spanje mag zich in het najaar melden in Qatar, na een late thuiszege op Zweden.

Groep A
Portugal-Servië 1-1
De twee landen staken met kop en schouders boven hun poulegenoten uit en hadden elkaar weinig toegegeven in de WK-kwalificatie: Portugal was echter qua doelsaldo in het voordeel, waardoor de Serviërs moesten winnen. Na anderhalve minuut lag de bal echter al in de touwen: Nemanja Gudelj liet zich in de as van het veld van de bal zetten en Renato Sanches profiteerde.

Nog voor rust was de spanning echter helemaal terug, nadat ook Portugal de tegenstander een doelpunt cadeau deed. Ajacied Dusan Tadic liet vanuit de tweede lijn een ongevaarlijk schot los, maar Rui Patrício liet de bal door zijn handschoenen glippen: 1-1. Het laatste uur in het Estádio Da Luz was zenuwslopend: Portugal consolideerde de gelijke stand en Servië kwam maar niet door de rood-groene muur heen, ondanks een gevaarlijke kopkans voor Aleksandar Mitrovic. In de laatste minuut kreeg de wedstrijd echter een sensationele wending: Tadic gaf voor en Mitrovic kopte zijn land vanuit een moeilijke hoek alsnog naar 1-2 en naar het WK.

Groep B
Spanje-Zweden 1-0
Ook in Sevilla had de thuisploeg genoeg aan een gelijkspel, omdat de Zweden zich in de voorlaatste speelronde hadden laten verrassen door Georgië. Spanje probeerde al combinerend de laatste klus af te ronden en had in drie kwart van de wedstrijd ook de bal.

Zweden probeerde het nog met een paar schoten van afstand en bracht Zlatan Ibrahimovic in de slotfase als joker binnen de lijnen. Spanje sloeg vijf minuten voor tijd echter alsnog toe. Dani Olmo raakte met een knal van afstand de lat, maar Álvaro Morata was attent bij de reboud en chipte koeltjes de 1-0 binnen.

Eerder op de zondag kwalificeerde vicewereldkampioen Kroatië zich al voor het eindtoernooi, na een moeizame 1-0 thuiszege op Rusland: Fyodor Kudryashev groeide met een knullige eigen goal uit tot de ongelukkige matchwinner. Naast Rusland gaat ook Noord-Macedonië de play-offs in. De EK-tegenstander van het Nederlands elftal verzekerde zich met een 3-1 zege op IJsland van een knappe tweede plek achter poulewinnaar Duitsland.