Exclusive

Dit zijn de tien clubs met de hoogst genoteerde begrotingen van de Eredivisie

Dit zijn de tien clubs met de hoogst genoteerde begrotingen van de Eredivisie

5 augustus - 16:00
0

Vanaf vrijdagavond gaat het nieuwe Eredivisieseizoen met de achttien bijbehorende clubs weer van start. Volgens Voetbal International zit de Eredivisie zowel op sportief als op financieel gebied in de lift en hebben de clubs over het algemeen meer uit te geven. VoetbalNieuws zet de top tien begrotingen van de Eredivisieclubs voor je op een rij. 

Ajax – 160 miljoen

Ook dit seizoen voert Ajax weer de ranglijst aan wat betreft de begrotingen in de Eredivisie. De Amsterdammers hanteren een strategie waarmee het enig risico neemt: er wordt 160 miljoen euro begroot. Volgens VI lijkt een begroting van 160 miljoen enorm, maar de wordt niet eens gehaald. Naar schatting zullen de kosten in totaal zo’n 180 tot 190 miljoen euro gaan zijn, een duizelingwekkend bedrag waardoor het behalen van Champions League-voetbal een must is. Trainer Alfred Schreuder kan dan ook gelijk aan de bak in zijn eerste jaar als trainer van de regerend landskampioen.

PSV – 85 miljoen

In tegenstelling tot de Champions League-begroting van Ajax heeft PSV de zijne afgesteld op de Europa League. Dat betekent dat de Eindhovenaren half zo veel budget hebben als de concurrent uit de hoofdstad. De Brabanders maken sinds de laatste jaren gebruik van zogeheten fondsen, waarmee investeringen in infrastructuur en strategische (jeugd)transfers kunnen worden verricht. De salarissen en grote aankopen zal PSV uit de reguliere inkomsten moeten betalen. Mocht het de Johan Cruijff Schaal-winnaar lukken om Champions League-voetbal te halen, dan kan het gat met Ajax weer enigszins kleiner worden gemaakt.

Feyenoord – 80 miljoen

Door het goede werk dat Arne Slot heeft geleverd is de begroting van Feyenoord gestegen van 65 naar 80 miljoen euro. Met de verkoop van Luis Sinisterra en Tyrell Malacia hebben de Rotterdammers twee financiële klappers gemaakt, twee voorbeelden van hoevee de selectie wel niet in waarde is gestegen. Neem dat samen met de behaalde successen in de Conference League en je komt op een begroting uit die net iets kleiner is dan die van PSV. Volgens VI wordt het wel lastig om het gat met de Eindhovenaren volledig te dichten, aangezien zij zich meer salariskosten kunnen veroorloven omdat er in Eindhoven nog altijd meer zekerheid is op Europees voetbal.

AZ – 32 miljoen

Over de afgelopen jaren neemt de begroting van AZ een stijgende lijn aan, iets wat ook voor het komende jaar geldt. In tegenstelling tot de klassieke top drie begroten de Alkmaarders geen Europese inkomsten. Op het eerste oog een verstandige zet, want dat betekent niet dat de club uit de Zaanstreek niet mee kan doen om een plaats bij de eerste drie, hebben ze de laatste jaren al aantoonbaar bewezen. De keerzijde van dit besluit is wel dat AZ structureel minder kan bieden dan de drie Nederlandse grootmachten, waardoor het moeilijk wordt om dat gat te dichten.

FC Twente – 30 miljoen

De club die de vijfde grootste begroting van de Eredivisie heeft is FC Twente. De Tukkers beleefden meer dan een succesvol seizoen waarin voor het eerst sinds acht jaar weer Europees voetbal werd behaald. Sinds lange tijd wordt het binnengehaalde geld niet meer alleen gebruikt om schulden af te lossen, maar ook voor het renoveren van de selectie. De club uit Enschede kan ook steeds betere salarissen betalen en mocht de Conference League worden behaald, dan kan daar nog veel meer moois uit voortvloeien.

FC Utrecht – 25 miljoen

Op plek zes staat Utrecht, de club die al jarenlang roept dat het de top drie aan wil vallen. Voor het komende seizoen is er een stijging van de begroting te zien van drie miljoen, maar volgens VI moet daar niet te hard aan worden getrokken. De Domstedelingen halen de begroting de laatste seizoenen structureel niet. Door de nodige financieel aantrekkelijke uitgaande transfers worden die begrotingstekorten vaak weer goed gemaakt. Daarnaast heeft Utrecht nog een flinke troef in handen: het aandeelhouderscollectief onder leiding van Frans van Seumeren, waardoor de rood-witten wat te vertellen hebben op de transfermarkt. Zonder deze bestuurders had het er een stuk minder rooskleurig uitgezien.

FC Groningen – 25 miljoen

FC Groningen ziet langzamerhand het geld door de ingeslagen weg van een aantal jaar geleden binnen komt stromen. Naar verwachting groeit de omzet voor komend seizoen dan ook naar 22 miljoen euro, maar door de winst over het afgelopen seizoen heeft De Trots van het Noorden daar nog eens drie miljoen euro bovenop gedaan. De fraaie uitgaande transfers van het vorige jaar, met Bjorn Meijer als voorbeeld, zorgen er nu voor dat er niet zo nodig verkocht hoeft te worden. Met dit budget kan Groningen meedoen om de laatste Conference League-plek.

SC Heerenveen – 18 miljoen

De begroting van Heerenveen is ten opzichte van het afgelopen seizoen met twee miljoen gestegen. De Friezen zetten hoog in en willen vanaf volgend seizoen weer met een begroting van twintig miljoen of hoger meedraaien. Wat Heerenveen zo sterk maakt, is dat het na Ajax en AZ de derde club van Nederland is met het meest positieve eigen vermogen. Dat eigen vermogen zit volgens directeur Cees Rozemond in stenen, maar is ook vooral ontstaan door de nodige spelersverkopen.

Sparta Rotterdam – 13 miljoen

Afgelopen seizoen stonden ze nog op het randje van de play-offs om lijfsbehoud, maar Sparta heeft een begroting die de negende van de Eredivisie is. Met name de TV-gelden dragen daar aan bij: met het wegvallen van Willem II, PEC Zwolle Heracles Almelo en het terugkeren van FC Emmen, fC Volendam en Excelsior valt dit zeer gunstig uit voor de Rotterdammers. Ook het spelersbudget is door het handelen op de transfermarkt met één miljoen gegroeid.

NEC Nijmegen – 12,5 miljoen

NEC, die club die in het voorgaande seizoen nog als promovendus te boek stond, heeft inmiddels alweer de tiende hoogste begroting van de Eredivisie. De club uit Gelderland heeft met Marcel Boekhoorn een grote troef in handen: de miljardair zorgt ervoor dat gaten in de begroting worden gedicht en dat het meer kan uitgeven dan zonder hem mogelijk zou zijn. De begroting voor het komende seizoen is gestegen met tweeënhalf miljoen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Ook te beluisteren op Spotify

Plaats een reactie