Nieuws

Van Gaal stuurt boze brief naar UEFA en FIFA: 'Staat onze speelstijl in de weg'

Van Gaal stuurt boze brief naar UEFA en FIFA: 'Staat onze speelstijl in de weg'

03-08-2022 08:58

Bondscoach Louis van Gaal is het er niet mee eens dat het Nederlands elftal tijdens de eerste vier duels in de Nations League-campagne zo vaak werd teruggefloten vanwege vermeende overtreding. De bondscoach stelt dat Oranje met 'positieve aggressie' drukzet en dat te makkelijk fluiten die speelstijl belemmert. 

Dat laat Van Gaal weten in gesprek met vakblad De Voetbaltrainer. Oranje werd 53 keer teruggefloten in de vier duels en is daarmee zevende op de lijst van landen met de meeste overtredingen. Daarmee bevindt Nederland zich recht achter landen als Moldavië, Roemenië en Letland. "Binnen ons spelsysteem streven we ernaar om bij balbezit van de tegenstander de man met de bal zoveel mogelijk onder druk te zetten. Met positieve agressie", stelt Van Gaal.

"Wat was in de vier Nations Leaguewedstrijden de ‘oplossing’ van tegenstanders als door onze felle pressie op de bal balverlies dreigde? Spelers lieten zich meteen theatraal vallen, alsof er een grove overtreding was gemaakt", vervolgt de bondscoach. "Keer op keer. En de arbitrale trio’s trapten daarin. Daar ben ik op de bank een paar keer hels over geworden."

Inmiddels heeft Van Gaal boze brieven verstuurd naar de UEFA en de FIFA om in gesprek te gaan over de arbitrage. Pierluigi Collina, de hoge scheidsrechtersbaas van de UEFA, gaf geen gehoor aan de brief. Arsène Wenger, voormalig toptrainer en nu actief bij de FIFA, reageerde wel. "Wenger wil nog wél even praten. Ik ben benieuwd", zegt Van Gaal. "We hebben ook korte videobeelden meegestuurd van spelsituaties, zeker een stuk of vijftien."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!