Exclusive

Wie is Lorenzo Lucca? De nieuwe Italiaanse targetman van Ajax

Wie is Lorenzo Lucca? De nieuwe Italiaanse targetman van Ajax

01-08-2022 14:51 Laatste update: 15:02

Ajax heeft met Lorenzo Lucca de gewenste targetman zo goed als binnen. De Italiaanse spits komt op huurbasis over van Pisa. Wie is deze boomlange aanvaller en waarom hebben de Amsterdammers hem gehaald? VoetbalNieuws stelt 'De toren van Pisa' aan je voor.

De carrière van Lucca

Lucca heeft op 21-jarige leeftijd al een flink aantal Italiaanse clubs versleten. De spits speelde in de jeugd van Torino, maar maakte in 2015/2016 de overstap naar Chieri Calcio. Na één jaar volgde een dienstverband bij Atletico Torino, waar de aanvaller op zestienjarige leeftijd in het eerste elftal debuteerde en direct twee keer scoorde. Weer één jaar later streek Lucca bij de O19 van Vicenza neer. In 2018/2019 keerde de doelpuntenmaker terug bij Torino, waarna hij meteen werd verhuurd aan Brescia O19.

Een doorbraak bij de club uit Turijn bleef uit. De Ajax-aanwinst vertrok op 31 januari 2020 naar Palermo, waarmee de balvaste aanvaller naar de Serie C promoveerde. Het aandeel van Lucca was echter mager. Het seizoen daarop scoorde de Italiaanse spits dertien keer, waarmee hij een transfer naar Serie B-club Pisa verdiende.

Bij Pisa scoorde Lucca zes keer en gaf hij vier assists in 35 duels. Op 7 september 2021 maakte hij ook zijn debuut voor Italië O21. Sindsdien maakte de targetman vijf keer zijn opwachting en daarin scoorde hij twee keer.

Waarom haalt Ajax Lucca?

Lucca is een type aanvaller dat Ajax nog niet in huis heeft. De spits is 2.01 meter lang en wordt alom geprezen omdat hij balvast is en kopsterk. Trainer Alfred Schreuder gaf recent aan op zoek te zijn naar een targetman. Hoewel Lucca bij Pisa niet werd gebruikt als breekijzer, kan de Italiaans jeugdinternational die rol perfect gaan vervullen bij de Amsterdammers.

Met Brian Brobbey, Dusan Tadic, Steven Bergwijn en Mohammed Kudus heeft Ajax vier spelers die door Schreuder als optie voor de spitspositie worden gezien. Geen van hen heeft de eigenschappen waarover Lucca beschikt. De Italiaan wordt vooral gehaald voor situaties wanneer er een doelpunt nodig is in de laatste fase van een duel.

Ajax huurt Lucca naar alle waarschijnlijkheid voor één seizoen van Pisa. Daarna zouden de Amsterdammers hem naar verluidt voor tien miljoen euro definitief over kunnen nemen. De spits wordt de éérste Italiaan in een Ajax-shirt. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!