Wiegman brengt het voetbal thuis: Engeland verslaat Duitsland in zinderende finale

31-07-2022 20:32 Laatste update: 20:38

De Engelse vrouwen mogen zich Europees kampioen noemen. Na 120 minuten voetballen wisten The Lionesses Duitsland te verslaan met 2-1. Coach Sarina Wiegman maakt haar status als prijzenpakker dus wederom waar. Wat ze eerder al deed met de Oranje Leeuwinnen in 2017, doet ze nu opnieuw met Engeland.

Duitsland moest al tijdens de warming-up een flinke klap verwerken. Topscorer Alexandra Popp raakte geblesseerd aan haar schouder en startte daarom niet in de basis. De coach van Engeland, Sarina Wiegman, kon voor de tweede keer op rij Europees kampioen worden. De Nederlandse trainer won het EK vier jaar geleden met de Oranje Leeuwinnen. Met meer dan 87 duizend bezoekers pakte de wedstrijd van Engeland tegen Duitsland ook het record van meeste bezoekers in de geschiedenis van het EK.

In het begin van de wedstrijd gaan de kansen over en weer maar is het Engeland dat de meeste druk houdt op de Duitse defensie. Engeland krijgt twee grote kansen op de voorsprong via aanvaller Ellen White. Een doelpunt wordt er in het eerste bedrijf uiteindelijk niet gemaakt.

In de tweede helft is het Duitsland dat een stuk sterker begint dan de Engelsen. In de 62e minuut is het echter Engeland dat het thuispubliek op de banken krijgt met de eerste goal van de wedstrijd. Invaller Ella Toone krijgt op het middenveld de bal aangespeeld en loopt alleen door op het doel van de Duitsers. Met een wippertje over de keeper heen zet Toone Engeland op voorsprong.

Na het doelpunten van Engeland blijft Duitsland druk houden en gaan ze nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Met nog tien minuten op de klok komt die gelijkmaker ook. Dina Magull staat na een voorzet op precies de goede plek en schiet de 1-1 tegen de touwen, waardoor Duitsland weer helemaal terug in de wedstrijd is.

Na de 1-1 sloeg de vermoeidheid toe aan beide kanten. Er werden geen nieuwe kansen gecreëerd en dus was de verlening een feit. Tijdens de verlenging leek het erop dat beide teams weer wat meer energie hadden gekregen, maar dit leidde in de eerste helft niet tot grote kansen. Tot in de tweede helft van de verlening. Tien minuten voor tijd was het Chloe Kelly die de Engelsen weer op voorsprong schoot. Ze was er zo blij mee dat ze zelfs haar shirt uittrok.

The Lionesses bleken te hebben geleerd van de fouten in de eerste helft en gaven de voorsprong niet meer weg. Dat betekent dat Engelse vrouwen voor het eerst in de geschiedenis Europees kampioen zijn geworden, wat tot veel vreugde heeft geleid in het volle Wembley.