Interview

KNVB met moeilijke boodschap richting Noorse bond: 'Ik kon het hem niet uitleggen'

KNVB met moeilijke boodschap richting Noorse bond: 'Ik kon het hem niet uitleggen'

13-11-2021 09:21

Secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB heeft vrijdagavond vol ongeloof zitten kijken naar de coronapersconferentie van het kabinet. De stadions in Nederland blijven de komende drie weken leeg, tot ontsteltenis van De Jong.

"Dit is symboolpolitiek. Dat is door het kabinet overigens ook expliciet zo gezegd. Een leeg stadion wordt gezien als een mooie, zichtbare actie", zo laat De Jong weten in gesprek met de NOS. De KNVB haalde in een statement al hard uit naar het kabinet en sprak van 'beleidsarmoede'.

"Dit is voor de sportwereld een keiharde lockdown. We hebben als sport nota bene constructief meegewerkt aan de totstandkoming van het coronoatoegangsbewijs. We hebben tijdens honderden voetbalwedstrijden, ook tijdens Euro 2020, aangetoond dat voetbalwedstrijden geen potentiële besmettingshaarden zijn. En toch gaat het ineens van honderd naar nul. Dat is wrang."

De KNVB probeerde de discussie aan te gaan met de overheid en stelde voor om voetbalwedstrijden alleen overdag te spelen, zodat er wél publiek aanwezig kon zijn. Dat vond het kabinet geen goed plan. De Jong moest zijn Noorse collega vertellen dat De Kuip aanstaande dinsdag leeg blijft tijdens de interland Nederland - Noorwegen. "Ik kon hem niet uitleggen waarom de Nederlandse theaters en bioscopen wel open zijn en de voetbalstadions leeg moeten blijven. (...) Het is onbegrijpelijk dat Den Haag zich niet baseert op feiten en cijfers."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!