Oranje Leeuwinnen uitgeschakeld door penaltymoment, Frankrijk oppermachtig

23-07-2022 23:30 Laatste update: 24-07-2022 07:00
1

Het is de Oranje Leeuwinnen zaterdagavond niet gelukt te stunten tegen het sterke Frankrijk. De ploeg van Mark Parsons wist na negentig minuten de 0-0 te houden, ondanks het feit dat Frankrijk 22 kansen creëerde. In de verlenging ging het mis: Dominique Janssen beging een overtreding in het strafschopgebied en Frankrijk pakte het cadeautje uit. Het werd 1-0 voor Frankrijk in Rotherham, waardoor Nederland is uitgeschakeld in de kwartfinale van het EK Vrouwen.

De Oranje Leeuwinnen begonnen stroef aan het duel en Frankrijk was duidelijk de bovenliggende partij. Na het eerste kwartier kwam Oranje iets beter in de wedstrijd, maar grote kansen bleven uit. Frankrijk klopte vaak op de deur van Oranje, maar dankzij twee heldhaftige acties van Stefanie van der Gragt en wereldreddingen van Daphne van Domselaar bleef de ploeg op de been. De Fransen zagen ook een bal op de paal uiteenspatten.

Het was 0-0 bij rust en dat was een klein wonder te noemen. In de tweede helft begon Oranje beter aan de wedstrijd, maar krabbelde Frankrijk zich langzaam terug. Vivianne Miedema kreeg een kleine kans uit een hoekschop, maar schoot hoog over. In de slotfase stond Van Domselaar steeds in de weg: de vervanger van Sari van Veenendaal zette zich dit toernooi meermaals in de schijnwerper en deed dat tegen Frankrijk ook.

Na negentig minuten was er door beide ploegen nog niet gescoord, al was dat een klein wonder te noemen aan de kant van Frankrijk. In de verlenging ging Dominique Janssen in de fout: de speelster beging een overtreding in het eigen strafschopgebied en Frankrijk mocht aanleggen voor een strafschop na inmenging van de VAR. Ève Périsset ging achter de bal staan en faalde niet, ondanks het feit dat Van Domselaar bijna bij de bal kon.

In de tweede helft van de verlenging veranderde het spelbeeld weinig. Oranje moest naar voren, maar daardoor ontstonden veel ruimtes en ontsnapte Frankrijk een aantal keren gevaarlijk. Ondanks de grote hoeveelheid kansen bleef de strafschop het enige doelpunt van het duel en stranden de Oranje Leeuwinnen in de kwartfinales van het EK Vrouwen. Frankrijk treft Duitsland in de halve finale.