Allianz Arena: dit moet je weten over het stadion van de Nations League-finale

Komende week staat de Nations League-finale op het programma. De wedstrijd wordt gespeeld in de Allianz Arena in München. VoetbalNieuws vertelt je meer over het iconische stadion.
Iconisch stadion met rijke geschiedenis
De Allianz Arena werd geopend in 2005 en biedt plaats aan 75.024 toeschouwers. Het stadion ligt in het noorden van München en is ontworpen door het Zwitserse bureau Herzog & de Meuron. De kenmerkende buitenwand bestaat uit kunststof luchtkussens die in verschillende kleuren kunnen worden verlicht, afhankelijk van de bespelende club.
FC Bayern München is de vaste bespeler van het stadion. Tot 2017 speelde ook TSV 1860 München er, maar die club zegde het huurcontract op na degradatie. De naam 'Schlauchboot' (opblaasbare boot) is een bekende bijnaam in Duitsland, verwijzend naar de unieke vorm van het stadion.
Oranje in de Allianz Arena
Het Nederlands elftal speelde tijdens het EK 2024 in de Allianz Arena. Op 2 juli won Oranje in de achtste finale met 3-0 van Roemenië. Dankzij die overwinning plaatste Nederland zich overtuigend voor de kwartfinales.
Waarom heet de Allianz Arena tijdens Europese finales anders?
Vanwege de UEFA-regels mag het stadion tijdens Europese toernooien geen commerciële naam dragen. Daarom werd het tijdens de Champions League-finale an aangeduid als 'Munich Football Arena'. Dit gold ook tijdens het EK 2024. Vergelijkbare voorbeelden zijn het 'City of Manchester Stadium' (Man City) en 'Arsenal Stadium' (Arsenal) tijdens Europese duels. Opvallend is dat de naam Allianz Arena nog wel zichtbaar blijft op de buitenkant van het stadion en via het omroepsysteem genoemd mag worden.
Eerder grote wedstrijden in de Allianz Arena
De Allianz Arena was gastheer van meerdere grote interlands en finales. Tijdens het WK 2006 werden hier zes wedstrijden gespeeld, waaronder de openingswedstrijd en een halve finale. In 2012 vond de Champions League-finale plaats tussen Bayern München en Chelsea. De Engelsen wonnen toen na strafschoppen in het stadion van de tegenstander. Ook de Champions League-finale 2025 werd daar gespeeld.