Exclusive

Megabedrag voor Martínez: dit zijn de tien duurste uitgaande Ajax-transfers

Megabedrag voor Martínez: dit zijn de tien duurste uitgaande Ajax-transfers

19-07-2022 14:00 Laatste update: 14:11

Ajax laat deze transferzomer andermaal zien niet te schromen om forse transfersommen op tafel te smijten. Tegenover die kosten staan gigantische inkomsten. De overgang van Lisandro Martínez naar Manchester United deed de Amsterdamse kassa bijvoorbeeld weer flink rinkelen. Wat zijn de tien grootste uitgaande transfers van Ajax en wat leverden deze spelers de club op?

1. Frenkie de Jong - 86 miljoen euro (FC Barcelona)

Na het geweldige Ajax-seizoen 2018/19 besloot FC Barcelona De Jong te kopen. Daarmee voer de zilvervloot in Amsterdam binnen. In die jaargang werd de dubbel in eigen land gewonnen en beleefde Ajax een glansrijke Europese campagne: op een haar na werd de finale van de Champions League misgelopen. De middenvelder was één van de absolute uitblinkers aan Amsterdamse zijde en draaide de ene na de andere speler van wereldklasse tureluurs in het miljardenbal. Nog altijd speelt De Jong voor de Blaugranas, alhoewel de noodlijdende Spaanse club van hem af wil. Dat heeft alles te maken met zijn hoge salaris én de hoge marktwaarde die de international vertegenwoordigd.

2. Matthijs de Ligt - 85.5 miljoen euro (Juventus)

De Golden Boy van 2018 debuteerde al in september 2016 bij de Noord-Hollandse club. Zoals een goede Amsterdamse traditie betaamt, scoorde De Ligt ook direct tijdens zijn eerste optreden in Ajax 1. Hij speelde onder meer de verloren Europa League-finale van 2017 en excelleerde in het team van 2019 dat internationale faam verwierf. Zijn prestaties leverden hem een toptransfer op naar Juventus, dat diep in de buidel tastte voor de centrumverdediger. Inmiddels is de voormalig Ajax-aanvoerder voor tachtig miljoen euro op weg naar Bayern München.

De Ligt en De Jong

3. Lisandro Martínez - 67,37 miljoen euro (Manchester United)

Zondag maakte Manchester United de komst van Martinez naar Old Trafford wereldkundig. Drie jaar geleden betaalde Ajax 'nog maar' zeven miljoen euro aan Defensa y Justicia. Afgelopen seizoen vormde de international een ijzersterk centraal duo achterin met Jurriën Timber. Zijn prestaties resulteerden in een fraaie transfer naar The Mancunians, waar manager Erik ten Hag sinds deze zomer aan het roer staat. Dankzij de transfer mag Martínez zich de op twee na duurste Ajacied aller tijden noemen.

4. Davinson Sánchez - 42 miljoen euro (Tottenham Hotspur)

Aan de zijde van De Ligt blonk de Colombiaan uit in het seizoen 2016/2017. Na één seizoen in de Nederlandse hoofdstad had Tottenham Hotspur al genoeg gezien en leverde hij Ajax - een destijds - recordbedrag op. Een jaar eerder haalde voormalig directeur voetbalzaken Marc Overmars de stopper nog op voor vijf miljoen euro bij Atlético Nacional uit Colombia. Bij The Spurs is Sánchez vijf jaar later nog altijd actief.

5. Hakim Ziyech - 40 miljoen euro (Chelsea)

Aanvankelijk stelde het Amsterdamse publiek zich kritisch op richting Ziyech, maar de Marokkaanse rechtsbuiten liet zijn voeten spreken. Met zijn fluwelen techniek blonk hij vrijwel steevast uit in het Ajax-shirt. Zijn statistieken spreken voor zich: tachtig assists en 49 doelpunten in 164 wedstrijden zijn de cijfers die Ziyech kan overleggen. In 2020 telde Chelsea veertig miljoen euro voor hem neer. Helemaal zeker van een basisplaats is hij ook onder manager Thomas Tuchel niet. Naar verluidt wil AC Milan de linkspoot huren.

Martínez en Ziyech

6. Donny van de Beek - 39 miljoen euro (Manchester United)

De speler uit de eigen jeugdopleiding verliet Ajax aan het eind van de zomer van 2020 voor Manchester United. Een jaar eerder was Van de Beek nog dicht bij een transfer naar Real Madrid. Meerdere Europese topclubs waren geïnteresseerd in de spelverdeler. Hij vestigde vooral zijn naam in het succesvolle seizoen 2018/19. Bij The Red Devils kwam hij in twee jaar tijd maar mondjesmaat tot speelminuten. Het afgelopen half jaar werd hij verhuurd aan Everton, mede door blessures kwam de middenvelder tot slechts zeven optredens. Mogelijk gloort er meer perspectief op speeltijd nu Erik ten Hag de nieuwe manager bij United is.

7. Arkadiusz Milik - 32 miljoen euro (SSC Napoli)

Na in 2014/15 één seizoen op huurbasis in de Johan Cruijff ArenaA gespeeld te hebben, wist Ajax genoeg en werd de Poolse aanvaller voor 2,8 miljoen euro gekocht van Bayer Leverkusen. In het jaar daarop kroonde Milik zich tot clubtopscorer met 21 doelpunten. Een transfer naar Napoli volgde. Er werd 32 miljoen euro voor hem neergeteld door de Italianen. In de Serie A slaagde hij nooit helemaal. Na twee jaar aan Olympique Marseille te zijn verhuurd, verhuisde de goaltjesdief deze zomer voor acht miljoen euro definitief naar Zuid-Frankrijk.

Van de Beek Milik

8. Sébastien Haller - 31 miljoen euro (Borussia Dortmund)

De Franse Ivoriaan gold tot de komst van Steven Bergwijn (31,25 miljoen euro) als duurste Ajax-aankoop aller tijden. In januari 2021 werd hij voor 22,5 miljoen euro overgenomen van West Ham United. Na anderhalf jaar in Amsterdam volgde deze zomer een fraaie transfer naar Borussia Dortmund. In het afgelopen seizoen was Haller één van de blikvangers bij Ajax. Met 21 doelpunten werd hij topscorer van de Eredivisie. In de Champions League scoorde hij er al helemaal op los: in zes groepsduels maakte hij tien treffers. Maandag kwam er slecht nieuws naar buiten. Die Borussen lieten via een statement weten dat er teelbalkanker bij Haller geconstateerd is.

9. Klaas-Jan Huntelaar - 27 miljoen euro (Real Madrid)

Op de gedeelde negende, tiende én elfde plek staan Huntelaar, Sneijder en Klaassen. Op 1 januari 2009 verkaste de eerstgenoemde naar Real Madrid. In de Eredivisie was The Hunter de vrees voor elke verdediging, zowel in zijn eerste als tweede periode bij Ajax. Na in Spanje niet helemaal geslaagd te zijn, volgde een kortstondig avontuur bij AC Milan. Bij Schalke 04 kwam Huntelaar vervolgens weer helemaal tot wasdom en werd hij zelfs topscorer van de Bundesliga.

10. Wesley Sneijder - 27 miljoen euro (Real Madrid)

Sneijder vertrok in 2007 uit Amsterdam en tekende - net als Huntelaar dat later deed - bij Real Madrid. Bij De Koninklijke kwam de recordinternational van Oranje nooit helemaal tot wasdom. Hoe anders was dat bij Internazionale. Met de kleine aanvallende middenvelder als onmisbare pion op het middenveld wisten de Nerazzurri de treble in 2010 te winnen, onder leiding van trainer José Mourinho.

11. Davy Klaassen - 27 miljoen euro (Everton) 

Klaassen brak net als Sneijder door vanuit de eigen jeugd en verdiende een transfer naar Everton in 2017. Bij The Toffees slaagde hij echter nooit. In Duitsland bloeide de spelmaker weer op bij Werder Bremen. In 2020 besloot Ajax dat de tijd rijp was voor een terugkeer: er werd 11,7 miljoen euro neergeteld voor Kaassen.

Klaassen, Sneijder en Huntelaar in Nederlands elftal (2015)

Bron: Transfermarkt.de

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!