Manchester City start nieuwe zaak: wat zijn de APT-regels en waarom is er kritiek?

Manchester City start nieuwe zaak: wat zijn de APT-regels en waarom is er kritiek?

Manchester City heeft opnieuw een juridische procedure aangespannen tegen de Premier League. Dit keer draait het om de aangepaste Associated Party Transaction (APT)-regels, die volgens de club nog altijd oneerlijk zijn. Voetbalnieuws vertelt je meer over de APT-regels en waarom Manchester City deze als oneerlijk beschouwt.

Wat zijn APT-regels?

De APT-regels van de Premier League zijn bedoeld om financiële transacties met verbonden partijen, zoals sponsordeals of leningen van eigenaren, eerlijk en marktconform te laten verlopen. Clubs mogen bijvoorbeeld geen extreem hoge sponsorbedragen ontvangen van bedrijven die gelieerd zijn aan hun eigenaar, tenzij bewezen kan worden dat deze overeenkomen met de marktwaarde. Deze regels zijn geïntroduceerd om 'financiële doping' te voorkomen.

Waarom protesteert Manchester City tegen de regels?

Volgens The Athletic ziet Manchester City een dubbele standaard. Waar hun sponsordeals met bedrijven uit Abu Dhabi zwaar worden gecontroleerd, krijgen andere clubs, zoals Arsenal, Brighton en Everton, de ruimte om honderden miljoenen aan rentevrije leningen van hun aandeelhouders te ontvangen. City stelt dat ook dit een vorm van financiële bevoordeling is en dat deze leningen op gelijke wijze beoordeeld moeten worden.

In de verklaring die City aan de Premier League-clubs heeft gestuurd, stellen zij dat "het niet heffen van rente op zulke leningen niet overeenkomt met marktwaarde". Volgens City zou het ontbreken van rentekosten net zo goed als voordeel moeten worden meegewogen in de regels voor financiële duurzaamheid (PSR). The Athletic benadrukt dat City deze zaak ziet als een cruciaal punt in de bredere strijd over financiële gelijkheid binnen de competitie.

Eerdere zaak tegen de ATP-regels 

City voelt zich gesterkt door een eerdere juridische overwinning. Een onafhankelijk tribunaal oordeelde in februari 2025 dat de vorige versie van de APT-regels (geldig tussen december 2021 en november 2024) "onwettig en ongeldig" was. Desondanks stemden de overige Premier League-clubs voor een aangepaste versie van de regels. City vindt dat dit onterecht was zolang de volledige uitspraak van het tribunaal nog niet bekend was. Deze wijziging is nu het doelwit van de nieuwe rechtszaak. Deze nieuwe juridische procedure een voortzetting is van de eerste zaak. Het is dus geen losstaande strijd, maar een direct vervolg op de eerdere uitspraak over de oude APT-regels.

Wat staat er op het spel?

Als Manchester City ook deze zaak wint, zou dat opnieuw een klap zijn voor de autoriteit van de Premier League. Het zou niet alleen betekenen dat de APT-regels voor een tweede keer onwettig worden verklaard, maar ook dat clubs als Arsenal en Brighton in de problemen kunnen komen. De rentevrije leningen van deze clubs van honderden miljoenen zouden dan plots als financieel voordeel kunnen meetellen in de PSR-berekeningen. Dat kan leiden tot sancties of boetes, net zoals Everton eerder meemaakte.

De huidige APT-regels blijven voorlopig van kracht, terwijl een nieuw tribunaal zich buigt over de zaak.