Exclusive

De tegenstander van PSV in de Champions League: dit moet je weten over AS Monaco

De tegenstander van PSV in de Champions League: dit moet je weten over AS Monaco

18-07-2022 15:00

AS Monaco kwam maandag uit de koker als tegenstander van PSV in de derde voorronde van de Champions League. Daarmee lootten de Eindhovenaren de op papier zwaarst mogelijke tegenstander. De Franse club was vorig jaar in de Europa League ook al twee keer de tegenstander van PSV. VoetbalNieuws zet alles op een rijtje wat je moet weten over de Monegasken.

Bij de nummer drie van het voorbije Ligue 1-seizoen lopen twee Nederlanders rond: Myron Boadu en Anthony Musaba. Laatstgenoemde werd de afgelopen twee seizoenen verhuurd aan achtereenvolgens NEC en sc Heerenveen. Boadu heeft zijn eerste jaar bij Monaco erop zitten. Hij kwam tot 31 wedstrijden en vier goals in de Ligue 1. Veel kansen in de basis kreeg de 21-jarige Amsterdammer echter niet.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht dat is gedeeld door @voetbalnieuws.vn

Stabiele subtopper

In de Franse competitie is Paris Saint-Germain doorgaans ongenaakbaar. De verrassing was dan ook groot toen de Monegasken in het seizoen 2016/17 met 95 (!) punten kampioen werd van Frankrijk. Het seizoen erop werd besloten met een tweede plaats, waarna de club in 2018/19 ver afgleed, zeventiende werd en ternauwernood degradatie wist te voorkomen. In de afgelopen drie seizoenen eindigde AS Monaco als negende om vervolgens twee keer derde te worden.

Nieuwe trainer 

Dankzij de derde plaats, plaatste de ploeg van Philippe Clement zich voor de derde voorronde van de Champions League. Op 3 januari werd de coach aangesteld als de nieuwe eindverantwoordelijke bij AS Monaco, nadat op 1 januari van dit jaar Nico Kovac de wacht werd aangezegd. Op het moment dat Clement werd aangesteld, stonden de Fransen op de zesde plaats in de Ligue 1. Onder leiding van de Belg werd op tijd de juiste vorm hervonden en klom de club dus op naar de derde plek.

Blikvangers

De bekendste naam in de selectie van AS Monaco is zonder enige twijfel Wissam Ben Yedder, één van de concurrenten van Boadu in de punt van de aanval. De Frans international staat voor zijn vierde seizoen bij Les Rouges et Blancs, nadat Sevilla hem in 2019 voor veertig miljoen euro verkocht. Veel tegenstanders hebben inmiddels kennis mogen maken met de doelpuntendrift van de spits. In 124 optredens voor Monaco was Ben Yedder goed voor 73 goals en 25 assists. In de twee ontmoetingen met PSV in het afgelopen seizoen kwam hij overigens niet tot scoren.

Ben Yedder

Andere bekende namen bij AS Monaco zijn die van de Russische aanvallende middenvelder Aleksander Golovin, de Duitse spits Kevin Volland, de Portugese rechtsbuiten Gelson Martins en de offensieve aanwinsten Breel Embolo en Takumi Minamino. Voor de kwaliteiten van Aurélien Tchouaméni hoeft PSV in ieder geval niet meer te vrezen. De statistieken onderschrijven de belangrijke bijdrage die de middenvelder leverde: hij was afgelopen seizoen de speler met de meeste intercepties, tackles, gewonnen luchtduels, succesvolle dribbels en succesvolle passes op de vijandelijke helft.

Transfers Monaco

AS Monaco maakte deze zomer een transferklapper van jewelste: Tchouaméni werd voor een bedrag van tachtig miljoen euro aan Real Madrid verkocht. Door middel van bonussen kan die transfersom zelfs nog oplopen tot het astronomische bedrag van honderd miljoen euro. Met Borussia Mönchengladbach-aankoop Embolo (twaalf miljoen euro) en de van Liverpool overgenomen Minamino (vijftien miljoen euro) lijken de perspectieven op speeltijd voor Boadu alleen maar te slinken.

Thouachaméni

Perfect in balans

PSV speelde zes keer eerder in officieel verband tegen AS Monaco en de teams houden elkaar perfect in balans. Zowel de Nederlandse als de Franse club wonnen twee keer en hielden elkaar ook twee keer in evenwicht. De meest recente ontmoetingen vonden plaats in oktober en november 2021. In de groepsfase van de Europa League werd eerst in eigen huis met 1-2 verloren, waarna ook de uitwedstrijd niet gewonnen werd: 0-0.

Formatie

Clement koos in zijn eerste half jaar bij Monaco doorgaans voor een 4-2-3-1 formatie bij Monaco. Met het vertrek van de bepalende Tchouaméni experimenteert de 48-jarige oefenmeester met een 3-4-3 systeem in de voorbereiding. De resultaten in het voorseizoen zijn wisselend, alhoewel de ploeg nog ongeslagen is. Op woensdag 27 juli wordt de laatste oefenwedstrijd afgewerkt: dan is Premier League-club Southampton de tegenstander.

De resultaten:
AS Monaco - Cercle Brugge: 1-0
AS Monaco - St. Gallen: 1-1
AS Monaco - Austria Wien: 1-1
Portimonense - AS Monaco: 0-2
Internazionale - AS Monaco: 2-2

BronTransfermarkt.de

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!