Exclusive

Wie zijn de grootverdieners van de Oranje Leeuwinnen en wat levert het EK hen op?

Wie zijn de grootverdieners van de Oranje Leeuwinnen en wat levert het EK hen op?

15-07-2022 14:45

Sinds 1 juli krijgen de vrouwen van het Nederlands elftal dezelfde vergoeding van de KNVB als de mannen. Toch zijn de verschillen in salarissen tussen de heren en de dames gigantisch. Wie zijn de drie grootverdieners van de Oranje Leeuwinnen? En wat krijgen ze voor hun deelname aan het EK 2022? VoetbalNieuws zet het voor je op een rijtje.

Op eenzame hoogte qua verdiensten staat Lieke Martens van Paris Saint-Germain. Bij haar vorige club FC Barcelona verdiende ze al een jaarsalaris van 250.000 euro. In Frankrijk gaat ze het tweevoudige verdienen en staat ze vanaf deze zomer voor een half miljoen euro per jaar in de boeken.

Op de tweede plaats staat Vivianne Miedema. De doelpuntenmachine verdient bij haar werkgever Arsenal 294.000 euro op jaarbasis, stelt de Daily Mail. "Waarschijnlijk ben ik nu de bestbetaalde voetbalster van de Premier League", vertelde de spits na haar contractverlenging aan de The Guardian. Op de derde plaats staat Jackie Groenen. De Manchester United-spelverdeler krijgt voor haar verrichtingen elk jaar 120.000 euro bruto uitbetaald.

Wat krijgen de Leeuwinnen voor deelname aan het EK?

De KNVB heeft niets gecommuniceerd over de hoogte van het bedrag dat de speelster krijgen voor deelname aan het EK. Eerder wist de Telegraaf te onthullen dat mannen sinds 2019 een commerciële vergoeding van 4.000 euro per wedstrijd kregen. Aangezien per 1 juli de beloningen voor zowel de dames als de heren zijn gelijkgetrokken, betekent het dus dat de vrouwen (minimaal) 4.000 euro per wedstrijd ontvangen. Eerder was de beloning nog een brutobedrag van 750 euro.

Wat verdienen de andere speelsters?

De salarissen van de voetbalsters die actief zijn in de Bundesliga, zijn onbekend. Die clubs houden de kaken stijf op elkaar wanneer het op het openbaar maken van salarissen aankomt. Vier Leeuwinnen zijn actief in Duitsland: Dominique Janssen, Jill Roord en Lynn Wilms verdienen hun brood bij VfL Wolfsburg, Lineth Beerensteyn is actief bij Bayern München.

Het merendeel van de Oranje-selectie speelt in eigen land. De salarissen bij de dames zijn niet te vergelijken met wat de mannelijke collega's in de Eredivisie verdienen. Het minimumloon is 1756,20 euro, zo blijkt uit de cao-vrouwenvoetbal, die bij clubs zoals Ajax en FC Twente geldt. Merel van Dongen, verdedigster bij Atlético Madrid, liet zich eerder deze week nog kritisch uit in het Financieel Dagblad over de verdiensten van vrouwelijke voetbalsters. "Voetbalclubs stellen wel de eisen die horen bij de topsport, maar zijn niet bereid daarvoor te betalen", zei de stopper onder meer tegen het FD. "Veel vrouwelijke voetballers verdienen niet meer dan €1000 bruto per maand."

Over haar eigen verdiensten wijkt Van Dongen niet uit. Zeker is wel dat zij na afloop van haar voetbalcarrière niet financieel onafhankelijk is. "Mijn vriendin is chirurg in opleiding en verdient dus nog niet zoveel geld. Gelukkig kunnen we goed leven van mijn salaris, maar ik heb geen miljoenen euro's op mijn bankrekening staan. Als ik stop met voetbal, wil ik graag iets doen met organisatiepsychologie."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s