Exclusive

Wie is Ajax-transfertarget Calvin Bassey? Dé gedroomde opvolger van Martínez

Wie is Ajax-transfertarget Calvin Bassey? Dé gedroomde opvolger van Martínez

15-07-2022 15:00 Laatste update: 16:12
1

Ajax is in de zoektocht naar een vervanger voor de naar Manchester United vertrekkende Lisandro Martínez uitgekomen bij FC Rangers-verdediger Calvin Bassey. Het transfernieuws werd eerder deze week bekend, maar de potentiële opvolger van de Argentijn is nog niet heel bekend bij het grote publiek. Wie is deze Engelse Nigeriaan en waarom zijn de Amsterdammers geïnteresseerd in hem? VoetbalNieuws legt de linkspoot onder de loep.

Clubcarrière

Bassey werd op 31 december 1999 geboren in het Italiaanse Aosta, maar groeide op in Engeland. De verdediger speelde in de CrownPro Elite Acadamy, toen Leicester City de 22-jarige stopper in 2015 oppikte. Daar speelde Bassey tot 2020, waarna hij naar Rangers vertrok. Op 9 augustus 2020 volgde zijn professionele debuut onder trainer Steven Gerrard thuis op Ibrox in de Premiership tegen St. Mirren (3-0 winst). Uiteindelijk speelde Bassey dat seizoen vijftien wedstrijden voor de Schotse topclub. Dat deed de explosieve krachtpatser voornamelijk op linksback. Rangers werd dat jaar kampioen, waardoor de verdediger meteen zijn eerste prijs pakte.

In het seizoen 2021/2022 groeide Bassey uit tot een onbetwiste basisspeler onder Giovanni van Bronckhorst. De Nederlandse coach had in het begin van het seizoen een andere positie voor de linkspoot. De jeugdexponent van Leicester kwam in totaal vijftig keer in actie, voornamelijk linkscentraal in het centrum. Dit was voor het seizoen een nog onbekende positie voor de Engelse Nigeriaan. Met Bassey in het centrum won Rangers de Schotse beker en bereikten ze de Europa League-finale, die werd verloren van Eintracht Frankfurt.

Interlandcarrière

Met een Italiaans en een Engels paspoort had Bassey voor twee absolute toplanden kunnen kiezen. De Premiership-verdediger koos echter voor een carrière bij zijn vaderland: Nigeria. Op 25 maart 2022 liet bondscoach Augustine Eguavoen de centrale verdediger een kwartier voor tijd invallen tegen Ghana (0-0). Sindsdien maakte Bassey zes keer zijn opwachting voor de Afrikaanse grootmacht.

Bassey zal door zijn keuze in ieder geval niet actief zijn op het WK. Nigeria wist zich niet te plaatsen voor het mondiale landentoernooi. Het zou betekenen dat de verdediger zich komende winter tijdens het WK in Qatar in alle rust kan opladen voor de tweede seizoenshelft bij Ajax. In 2024 loopt de kampioen van de Eredivisie mogelijk wel tegen de lamp met Bassey. Dan is de kans aanwezig dat de linkspoot met Nigeria op de Afrika Cup aanwezig zal zijn midden in het seizoen. 

De kwaliteiten van Bassey

Voetbal International analyseerde het spel van de verdediger en kwam tot de volgende conclusie: 'Hoewel Bassey nog flink wat verbeterpunten heeft aan zijn spel in balbezit, zou hij op dag één al Ajax specifieke kwaliteiten kunnen brengen waar de selectie momenteel niet van uitpuilt. Bassey is extreem duelkrachtig, een zeldzame atleet en speelt met felheid. In dat opzicht doet hij denken aan Davinson Sánchez, de laatste 'atypische' verdediger - naar Ajax-standaarden - die slaagde in Amsterdam', schrijft VI.

Vooral het de ontwikkeling wordt geprezen. 'Dat Bassey na een halfjaar in een nieuwe rol al in staat was complexe verdedigingstaken in topduels uit te voeren, mag Ajax hoop geven dat er ook in aanvallend opzicht veel groeiruimte te benutten valt. De linkspoot lijkt het risico dan ook waard', wordt er geconcludeerd.

Het is nog geen uitgemaakte zaak dat Ajax zich gaat verzekeren van de diensten van Bassey. Rangers mikt op meer dan 25 miljoen euro voor de centrale verdediger. De Nigeriaans international heeft nog een contract voor twee jaar in Schotland. Ook Brighton & Hove Albion zou op het vinkentouw zitten voor de verdediger. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!