Dit moet je weten over tuberculose, de infectieziekte die PSV'er Pérez heeft

Lucas Pérez is de afgelopen tijd veel in het nieuws gekomen omdat de PSV-speler tuberculose heeft opgelopen, maar wat houdt deze ziekte precies in? De Spaanse aanvaller zat een ttijdin isolatie en mist al meerdere wedstrijden. Het is logisch dat je wellicht weinig weet over de ziekte. Daarom bieden we in dit artikel enige informatie.
Wat is tuberculose?
Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. De ziekte verspreidt zich via de lucht, bijvoorbeeld door hoesten of niezen en wordt in de volksmond ook wel 'de tering' genoemd. Alleen personen met een actieve vorm zijn besmettelijk. Wereldwijd draagt ongeveer een kwart van de mensen de bacterie, maar slechts een klein deel wordt daadwerkelijk ziek. Pérez heeft actieve tuberculose en is daarom in isolatie geplaatst.
Hoe besmettelijk is tuberculose?
Tuberculose is minder besmettelijk dan bijvoorbeeld griep of corona. Besmetting treedt meestal pas op na langdurig en intensief contact in gesloten ruimtes. Kort contact, zoals tijdens een wedstrijd of in de buitenlucht, levert zelden risico op. De meeste besmettingen vinden plaats in de directe omgeving van de patiënt, zoals in het huishouden. Daarom voert de GGD bron- en contactonderzoek uit om te bepalen wie getest moet worden.
Welke klachten kun je krijgen van tuberculose?
De klachten bij tuberculose zijn in het begin vaak vaag. Veelvoorkomende symptomen zijn vermoeidheid, koorts, nachtzweten, gewichtsverlies en verminderde eetlust. Wanneer de longen zijn aangetast, komt daar langdurig hoesten bij, vaak langer dan drie weken. Ook kan er sprake zijn van benauwdheid of het ophoesten van bloederig slijm.
Is tuberculose dodelijk?
Zonder behandeling kan tuberculose ernstige gevolgen hebben en in sommige gevallen dodelijk zijn. Met de juiste antibiotica is de ziekte goed te behandelen. Die behandeling duurt meestal minimaal zes maanden. Pérez moet eerst enkele weken in isolatie en daarna werken aan zijn herstel. Volgens De Telegraaf is hij minstens vijf tot zes weken uit de roulatie. Er wordt zelfs rekening gehouden met een langer herstel.