Krankzinnig duel tussen Spanje en Nederland levert nieuw penaltydrama op

Na een spetterende wedstrijd speelden Spanje en Nederland uiteindelijk wederom gelijk. Het werd 2-2 na negentig minuten en 3-3 na de verlenging. Uiteindelijk nam Spanje de strafschoppen beter.
Het was een spetterend heenduel in De Kuip tussen Nederland en Spanje. Oranje kwam al vroeg op achterstand, maar dankzij doelpunten van Cody Gakpo en Tijjani Reijnders kwam de formatie van Koeman op voorsprong. Toch mocht het niet baten, want tien minuten voor tijd pakte Jorrel Hato een directe rode kaart. Met een snoeiharde sliding op het middenveld kon scheidsrechter Nyberg niets anders dan de linksback van het veld sturen. Het werd nog slechter, want diep in blessuretijd kwam Spanje langszij. Mikel Merino tikte van dichtbij binnen en zo reisden de beide landen af naar Valencia in een status quo.
Voorafgaand aan de terugwedstrijd besloot Koeman ook Ian Maatsen op te roepen. De linksbenige verdediger van Aston Villa moest er meteen staan, want in Mestalla mocht hij zijn debuut maken. Al meerdere keren haalde Koeman hem bij de selectie, maar tot een invalbeurt kwam het niet. Tegen Spanje in de Nations League was het dus wel zo ver. Ook Spanje wisselde in de opstelling. Zo moest Pedri op de bank plaatsnemen en begon Mikel Oyarzabal in de spits.
De laatstgenoemde mocht al vroeg zijn naam op het scorebord zetten. Slechts zes minuten na de aftrap ging Jan Paul van Hecke in de fout. Hij bracht een Spanjaard in de zestienmeter ten val en scheidsrechter Turpin besloot de bal op de stip te leggen. Het beklacht vanuit Nederland was groots, maar de Fransman bleef op zijn strepen staan. Oyarzabal maakte het kunstje koud af en zo stond de formatie van Koeman vroeg achter. De spits maakte ook snel de 2-0, maar dat deed hij vanuit buitenspelpositie.
Nederland kreeg geen grip op de wedstrijd en Bart Verbruggen liet zijn klasse zien tijdens de eerste helft. De doelman was de beste speler bij Nederland en hield Oranje meerdere malen op de been. Echte kansen kreeg de formatie van Koeman niet en vlak voor rust was Lutsharel Geertruida de enige die een schot op doel wist te produceren. Aan de andere kant bleef Oyarzabal lastig te bespelen en ook Williams was de defensie meerdere malen te slim af. Toch zochten beide ploegen de kleedkamers op met een ruststand van 1-0.
Hoewel het niet liep in de eerste helft besloot de bondscoach niet in te grijpen. Dezelfde elf namen begonnen aan de tweede helft en meteen moest Oranje weer oppassen. Dani Olmo kreeg een grote kans nog binnen de eerste minuut, maar Frenkie de Jong produceerde een geweldige sliding om de bal te blokkeren. Waar er in de eerste helft veel klachten waren over de gegeven strafschop bij Spanje mocht Nederland ook niet klagen over de beslissing van Turpin bij een duel tussen Memphis Depay en Robin le Normand. Memphis ging liggen en kreeg de penalty mee. In zijn honderdste wedstrijd knalde hij Oranje daarna ook op gelijke hoogte.
De gelijkmaker van Memphis bracht Oranje nieuw elan, maar het was Spanje dat profiteerde. De 1-1 zorgde voor wat onzekerheid bij La Roja, maar de counters bleven levensgevaarlijk. Williams ontsnapte vlak voor de zeventigste minuut en bediende Oyarzabal opnieuw. Verbruggen kwam op het juiste moment uit en dus probeerde de spelmaker van Real Sociedad een stiftje. Deze kwam met wat geluk opnieuw voor zijn voeten en met het hoofd scoorde Oyarzabal zijn tweede treffer. Nederland moest dus wederom in de achtervolging.
Bondscoach Koeman besloot tien minuten voor tijd driemaal te wisselen en Noa Lang, Donyell Malen en Xavi Simons in te brengen. Lutsharel Geertruida, Cody Gakpo en Justin Kluivert gingen naar de kant. Het bleek een gouden greep, want de eerste aanval die volgde was raak voor Oranje. Invallers Simons en Lang vonden elkaar en de eerstgenoemde vond de doorgelopen Maatsen. Zonder na te denken roste de debutant op doel en deze komeet vloog geweldig binnen. Unai Simon hoorde de bal slechts voorbij suizen en zo stonden de ploegen wederom op een 2-2 stand.
Daarmee werd de slotfase ongekend open. Beide landen zochten de aanval en wilde het niet op een verlenging aan laten komen. Reijnders schoot vanuit een glansrijke positie, maar vond Simon op zijn weg en ook de Spanjaarden zochten vol de aanval via Williams en Yamal. Toch kon de verdediging van Oranje ook meerdere keren goed ingrijpen. Zelfs een poging van heel dichtbij van Memphis werd gehouden door Simon en zo moesten Nederland en Spanje wederom verlengen net als bij de WK finale van 2010.
Het tempo ging aan het begin van de verlenging drastisch naar beneden. Waar zowel Spanje als Nederland eerst constant de aanval zochten en de overwinning probeerde binnen te slepen had Spanje vooral de bal aan het begin van de eerste helft van de verlenging. De manschappen van De la Fuente kozen er echter voor om de balcirculatie laag te houden en zo voelden beide landen elkaar af in de eerste fase van de verlenging. Toch was er uit het niets wederom een Spaanse treffer.
Lamine Yamal was tijdens beide negentig minuten die hij speelde tegen Oranje onzichtbaar, maar tijdens de verlenging liet de zeventienjarige nogmaals zien dat hij geweldig kan voetballen. Met een magistrale actie maakte hij de bal vrij voor zichzelf en het schot was niet te stoppen voor Verbruggen. Niet veel later leek Williams ook nog de 4-2 te maken, maar Van Hecke blokkeerde de poging. Daarna gingen de landen kort naar de kant voor een waterpauze.
Het spektakel bleef maar komen, want direct na het fluitsignaal voor de tweede helft ging Xavi Simons neer door doelman Simon. Turpin gaf eerst voordeel, maar toen de bal er niet in ging wees hij alsnog naar de strafschopstip. Simons zelf ging achter de bal staan en wist de bal koelbloedig af te maken. Daarmee kwam Nederland opnieuw op gelijke hoogte en dus lonkten de strafschoppen.
De strafschoppen lonkten uiteindelijk niet alleen, ze kwamen er ook. De eerste zes strafschoppen gingen feilloos binnen. Virgil van Dijk, Teun Koopmeiners en Simons scoorden alllen hun poging. Echter ging het mis bij Noa Lang. De PSV'er raakte de bal hard, maar deze spatte uiteen op de onderkant van de lat. Het was vervolgens aan Yamal om Spanje op voorsprong te brengen, maar toen bracht Verbruggen redding. De overgebleven strafschoppen gingen raak en dus was het sudden death. De eerste poging van Malen was zwak en dus bracht Simon redding. Pedri had de beslissende penalty en schoot deze raak.