Exclusive

Zo zit de financiële situatie van Frenkie de Jong bij FC Barcelona in elkaar

Zo zit de financiële situatie van Frenkie de Jong bij FC Barcelona in elkaar

27-07-2022 14:00 Laatste update: 14:43

Erik ten Hag wil hem dolgraag naar Manchester United halen, maar Frenkie de Jong lijkt niet van plan om FC Barcelona te verlaten. De middenvelder uit Arkel zit op zijn plek in Catalonië en lijkt niet te willen vertrekken. Ook weigert hij mee te werken aan het voorstel om zijn megasalaris te verlagen. Wat strijkt De Jong eigenlijk jaarlijks op bij Barça en waarom werkt hij niet mee aan salarisvermindering? VoetbalNieuws zoekt het voor je uit.

Hoe het allemaal begon voor De Jong

De Jong streek in 2019 neer in Barcelona, nadat hij voor het megabedrag van 86 miljoen euro bij Ajax werd weggekocht. De Catalanen moesten destijds met een astronomische aanbieding komen om Manchester City en Paris Saint-Germain - de andere Europese grootmachten die in de race waren om de handtekening van de middenvelder – af te troeven. Die aanbieding zorgde ervoor dat de Nederlandse dribbelkoning naar Spanje vertrok, maar het Barça-bestuur lijkt zich toen te hebben vergaloppeerd.

De coronacrisis en wanbeleid op transfergebied

Zoals bekend verkeert Barcelona momenteel in financieel zwaar weer. Het mislopen van inkomsten tijdens de periode waarin het coronavirus de kop op stak, heeft nog zo zijn nasleep. Ook faalde de club op transfergebied met het aantrekken van de verkeerde spelers voor te hoge transfersommen. Die factoren hebben er eerder al toe geleid dat de spelers uit de huidige Barça-selectie een deel van hun salaris in moesten leveren, om de druk op het salarishuis af te laten nemen.

Ook De Jong droeg daar braaf aan bij. Volgens Marca is Barcelona nog verplicht om 88,58 miljoen euro te betalen aan de middenvelder die nog tot de zomer van 2026 vast ligt. Toen hij in 2019 naar Barcelona verkaste, tekende hij een contract waarmee hij recht had op een salaris van veertien miljoen euro per jaar. Dat bedrag heeft de Oranje-international nog nooit volledig gekregen, door de coronacrisis weliswaar. In de drie huidige seizoenen waarin hij actief is geweest voor de Blaugranas, werd zijn salaris respectievelijk teruggebracht naar ruim twaalf miljoen, drie miljoen en negen miljoen euro. Daardoor heeft hij nog minimaal zestien miljoen euro te goed van de club. 

Waar heeft De Jong nu jaarlijks recht op

Die salarisvermindering nam De Jong niet zomaar voor de kiezen, aangezien hij een afspraak heeft gemaakt om dat geld op een ander moment te ontvangen. Om aan die afspraak te kunnen voldoen heeft Barcelona het contract namelijk met twee jaar verlengd, waardoor hij nu omgerekend jaarlijks zestien miljoen euro ontvangt. Volgens de Spaanse sportkrant is het daarmee nog niet gedaan voor de vice-kampioen van Spanje. Door loyaliteits- en prestatiebonussen kan dat bedrag zelfs op lopen tot de astronomische hoogte van negentien miljoen euro per jaar.

The King of Manchester is een productie van VoetbalNieuws. In deze podcast wordt wekelijks de actualiteit besproken rondom Manchester United met in het bijzonder aandacht voor Erik ten Hag. Iedere maandag komt een nieuwe aflevering online. Abonneer je nu via YouTube en Spotify!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!