Exclusive

Dit zijn de spelers van Feyenoord die hun laatste contractjaar zijn ingegaan

Dit zijn de spelers van Feyenoord die hun laatste contractjaar zijn ingegaan

07-07-2022 13:00

Met het passeren van de datum 1 juli 2022 is er weer een nieuw contractjaar ingegaan voor de profvoetballer. Voor veel profs is de nieuwe jaargang er wellicht een die contractueel gezien wat minder belangrijk is, maar er zijn ook genoeg spelers die na dit jaar uit hun contract kunnen lopen bij hun club. Voor welke spelers uit de top drie van de Eredivisie is dit eigenlijk het geval? VoetbalNieuws heeft de situaties bij Ajax en PSV al voor je uitgelicht, in dit artikel staat Feyenoord centraal.

Twijfels in de goal

In de komende voetbaljaargang zal Feyenoord zich moeten gaan richten op de contracten van een zevental spelers. Daaronder vallen de twee reservedoelmannen Ofir Marciano (32) en Thijs Jansen (20). Eerstgenoemde goalie is de stand-in van Justin Bijlow, die de laatste jaren veel en langdurig geblesseerd is geraakt. De 39-voudig international van Israel maakt vaak geen sterke indruk wanneer hij onder de Rotterdamse lat staat, maar tijdens de afwezigheid van Bijlow stond hij in de Conference League wel zijn mannetje. Of de Rotterdammers hem willen behouden, zal afhangen van hoe hij zich gaat manifesteren tijdens de keren dat hij komend seizoen in actie komt.

Thijs Jansen is sinds de zomer van 2021 de derde doelman van Feyenoord. De jeugdige doelman zit sinds 2014 in de jeugd van de Stadionclub en zat het afgelopen seizoen tijdens dertig competitiewedstrijden op de bank. Jansen speelt zijn wedstrijden voornamelijk in de onder 21 van de club en tot officieel debuut in de hoofdmacht kwam hij nog niet. Het is bekend dat Feyenoord rondkijkt naar de mogelijkheden om een nieuwe tweede of derde doelman aan de selectie toe te voegen. Jeroen Zoet werd bijvoorbeeld genoemd en dat lijkt geen goed nieuws voor beide doelmannen.

Het contract van Senesi

Met Marcos Senesi heeft Feyenoord een onbetwiste basisspeler die zijn laatste contractjaar ingaat. De Argentijnse stopper is van grote waarde voor de ploeg van Arne Slot. Het zou zomaar kunnen dat de verdediger aan zijn laatste weken bezig is in De Kuip doordat hij wordt begeerd door menig topclub uit de Serie A. Toch lijkt het erop dat de Rotterdammers er alles aan gaan doen om hem in Nederland te houden. Ze hebben namelijk nog een troef in handen: er is een optie op nog één extra jaar die kan worden gelicht. Mocht Senesi niet nog deze zomer of komende winter na het WK nog vertrekken, dan staat het buiten kijf dat Rotterdammrs van Zuid gebruik gaan maken van deze optie.

Keuzes op het middenveld

Feyenoord heeft vier middenvelders in de selectie waarvan het contract in de zomer van 2023 afloopt: Jorrit Hendrix, Mark Diemers, Cole Basset en Jens Toornstra. Hendrix is gehuurd van FC Spartak Moskou, maar de Conference League-finalist heeft een optie tot koop bedongen. De controlerende middenvelder fungeert vooral de stand-in van Orkun Kökcü en Fredrik Aursnes, maar de optie bestaat dus dat hij langer aan de club verbonden blijft.

Voor Diemers lijkt het nagenoeg gedaan in Rotterdam. De middenvelder werd in de zomer van 2020 naar De Kuip gehaald, maar imponeerde nooit. Met de komst van Slot slonk de kans op speeltijd enorm, waardoor hij afgelopen winter werd verhuurd aan Hannover 96. Toch is Diemers aangesloten in de voorbereiding van de club, maar een vroegtijdige exit ligt voor de hand.

Met Cole Basset werd er afgelopen winter een middenvelder uit de Verenigde Staten aangetrokken. De twintigjarige aanvallende middenvelder wordt voor 1,5 jaar gehuurd van de Colorado Rapids en geldt als een groot talent. Het aankomende jaar zou wel eens de grote doorbraak kunnen worden voor Basset, die Guus Til wel eens op zou kunnen volgen. Mocht hij net zulke cijfers op de mat leggen als zijn naar PSV vertrokken voorganger, dan zou Feyenoord de optie tot koop die het heeft bedongen wel eens kunnen gaan lichten.

Jens Toornstra geldt als een van de ervaren jongens in de selectie van Feyenoord. De 33-jarige middenvelder die ook de aanvoerdersband draagt, begint aan zijn negende seizoen in Rotterdam en verlengde afgelopen jaar nog zijn contract tot medio 2023. In die lange periode bij de club liep elke trainer met hem weg, zo ook Slot die hem vaak genoeg als onmisbaar heeft bestempeld. Toornstra heeft de optie op er nog een jaar aan vast te plakken en de kans is groot dat hij dat ook gaat doen, aangezien hij wel eens in een interview heeft aangegeven dat een buitenlands avontuur niet perse hoeft van hem.

Op een rijtje: van deze Feyenoord-spelers loopt het contract af in de zomer van 2023

Ofir Marciano
Thijs Jansen
Marcos Senesi
Jorrit Hendrix
Mark Diemers
Cole Basset 
Jens Toornstra 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!