Ajax verslaat tiental van Dortmund en overwintert in de Champions League

04-11-2021 09:09

Ajax is zeker van Champions League-voetbal na de winterstop. Oogstrelend was het niet wat de ploeg van Erik ten Hag liet zien tegen Borussia Dortmund. Op zakelijke wijze werd de Duitse opponent over de knie gelegd: 1-3.

Dortmund kwam sterk uit de startblokken en het was in geen enkel opzicht eenzelfde openingsfase als twee weken geleden in Amsterdam. Binnen twintig minuten had de thuisploeg al drie keer kunnen scoren, maar Mats Hummels, Jude Bellingham en Thorgan Hazard faalden tegenover Remko Pasveer. Na een halfuur stond de wedstrijd op zijn kop. Hummels beging op de middenlijn een overtreding op Antony, wat hem een rode prent opleverde.

Nog voor rust was het tiental van Dortmund trefzeker. Noussair Mazraoui raakte Bellingham licht aan in het strafschopgebied, waarna de Engelsman gewillig naar de grond ging. De arbiter werd door de VAR naar de kant gehaald en wees naar de stip. Marco Reus pakte het cadeautje dankbaar uit: 1-0.

Na rust was het Ajax dat de klok sloeg. Davy Klaassen kwam voor Edson Álvarez, zodat de Amsterdammers in aanvallend opzicht meer stootkracht konden brengen. In uitgespeelde kansen resulteerde het niet, totdat Dusan Tadic de bal na een voorzet van Antony binnen kon glijden. Ajax drukte door en de krachtsinspanning werd beloond. Sébastien Haller kwam ook in zijn vierde Champions League-wedstrijd dit seizoen tot scoren - ditmaal met het hoofd op aangeven van Antony - waarna Klaassen het duel in blessuretijd in het slot gooide.

De ploeg van Ten Hag kan de laatste twee wedstrijden gas terugnemen als het dat wil, want overwintering is een feit. Sporting CP won met 4-0 van Besiktas, maar deze uitslag heeft geen invloed meer op de ranglijst voor Ajax. Als de Amsterdammers nog één punt weten te behalen, is groepswinst een feit.