Exclusive

Deze spelers van Ajax zijn hun laatste contractjaar ingegaan

Deze spelers van Ajax zijn hun laatste contractjaar ingegaan

05-07-2022 13:00 Laatste update: 14:01

Afgelopen vrijdag passeerde de datum 1 juli 2022 en dat betekent dat de profvoetballer weer een nieuw contractjaar is ingegaan. Waar veel spelers nog niet echt na hoeven te denken over hun toekomst bij de club omdat ze nog voor meerdere jaren vastliggen, zijn er ook voetballers die aan hun laatste contractjaar zijn begonnen. Voor welke spelers uit de top drie van de Eredivisie is dit eigenlijk het geval? VoetbalNieuws zet ze voor je op een rij, te beginnen bij Ajax.

Behoudt Ajax de ervaring op doel?

Het komende voetbaljaar zal Ajax de contracten van een zevental aan spelers in ogenschouw gaan nemen. Onder deze spelers vallen twee doelmannen: Remko Pasveer (38) en Maarten Stekelenburg (39). De twee routiniers die samen met Jay Gorter (22) moeten gaan uitvechten wie komend seizoen de eerste man onder de lat gaat zijn, lopen beiden uit hun contract. Of het tweetal er nog een jaar achteraan gaat plakken, is nog maar de vraag. De beslissing vanuit de kant van de speler zal voornamelijk afhangen van hoe het seizoen verloopt qua blessureleed. Pasveer liep eind februari van de huidige jaargang tegen een gebroken vinger aan, waar hij tot op de dag van vandaag nog niet helemaal van is hersteld. Stekelenburg werd afgelopen jaar geopereerd aan de lies, en verliet een week geleden nog het trainingskamp van de Amsterdammers op De Lutte met een voetblessure. Of Ajax met het tweetal door wil, zal komend seizoen blijken.

Aflopende contracten in de verdediging

Ook moet Ajax de contracten van de nodige verdedigers in de gaten houden. Lisandro Magallan, Nicolas Tagliafico, Daley Blind en Sean Klaiber zouden na komend seizoen transfervrij zijn wanneer hun verbintenis niet wordt verlengd. Voor de twee Argentijnen lijkt het er sterk op dat het al einde verhaal is bij de landskampioen. Magallán is weliswaar vol goede moed aangesloten in de voorbereiding van de club, maar naar alle waarschijnlijkheid gaat hij deze transferzomer nog worden verkocht. Dat geldt ook voor Tagliafico, die al heeft uitgesproken zijn contract in de Johan Cruijff Arena niet te gaan verlengen. De linksback wordt gelinkt aan Olympique Lyon, Sevilla FC, Notthingham Forest, en Manchester United. Een transfer naar United lijkt de Argentijn al uit zijn hoofd te kunnen zetten, aangezien Tyrell Malacia binnen de kortste keren gepresenteerd gaat worden op Old Trafford.

De laatste contractverlening van Blind dateert uit maart 2021. De verdediger die zowel op linksback, links in het centrum en centraal op het middenveld uit de voeten kan, heeft een jaar achter de rug met optredens die wisselend waren qua niveau. Ondanks dat kon hij onder zijn voormalige trainer Erik Ten Hag vrijwel altijd rekenen op een basisplaats. Of dit ook het geval gaat zijn bij Alfred Schreuder, zal dit seizoen uitwijzen. Dat Blind er minimaal nog een extra jaar aan vastplakt bij Ajax, ligt wel voor de hand.

Klaiber – de back aan de andere kant - is weer volledig hersteld van een zware blessure. De voormalig speler van FC Utrecht is mee op trainingskamp met de selectie van de landskampioen, oogt fit en lijkt goed in zijn vel te zitten. Ook lijkt het erop dat er wel plek is op de rechtsbackpositie aankomend seizoen. Die positie is met het vertrek van Noussair Mazraoui nogal dun bezet. Aan Klaiber de taak om zich in de Amsterdamse hoofdmacht te knokken en een contractverlenging af te dwingen.

Ihattaren

De enige aanvallend ingestelde speler waarvan zijn toekomst bij Ajax na komend seizoen nog niet zeker is, is Mohammed Ihattaren. De Nederlandse creatieveling wordt momenteel nog gehuurd van Juventus tot de zomer van 2023, maar Ajax heeft een optie tot koop weten te bedingen. Het verhaal van Ihattaren is bekend. De rechtsbuiten sloot vorig seizoen nog aan bij de selectie van Jong Ajax, maar het lijkt er sterk op dat hij dit seizoen de concurrentiestrijd aan kan gaan met Antony en Steven Berghuis. Ihattaren maakt tot nu toe een uitstekende, fitte en vooral vrolijke indruk in de voorbereiding van de Amsterdammers en lijkt zijn voetbalplezier volledig terug te hebben gevonden. Mocht de aanvaller op deze weg verder gaan, dan zal niemand van de godenzonen er aan twijfelen om de koopoptie van twee miljoen te lichten. Dat is een schijntje voor Mo, de versie van Ihattaren die we kennen uit zijn tijd onder Mark van Bommel bij PSV.

Van deze spelers loopt het contract bij Ajax af in 2023

Remko Pasveer
Maarten Stekelenburg

Nicolas Tagliafico 
Lisandro Magallan 
Daley Blind
Sean Klaiber
Mohammed Ihattaren

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!