EK-organisatie ambieert duurzaamste EK ooit: welke maatregelen zijn genomen?

De Duitse organisatie wil dat het EK 2024 de meest duurzame editie ooit wordt. Duurzaamheidsmaatregelen zijn doorgevoerd, maar er zijn ook beperkingen door sponsorcontracten en infrastructuur.
Duurzaamheid tijdens het EK
De Duitse overheid en de UEFA hebben ambitieuze duurzaamheidsdoelen gesteld voor het EK 2024. De Duitse stadions hebben duurzame aanpassingen ondergaan, zoals ledverlichting en zonnepanelen. Zo heeft het Olympiastadion in Berlijn, waar Nederland de derde groepswedstrijd speelt, waterbesparende toiletten en bijenkolonies naast het stadion.
Een belangrijke pijler is de European Sustainability Goals-strategie van de UEFA, gericht op milieu, sociale aspecten en goed bestuur. Deze strategie omvat 28 thema's en 48 doelen, waaronder barrièrevrijheid en een klimaatvriendelijke reis. Het vervoer van supporters is een grote uitdaging, goed voor 70 tot 80 procent van de uitstoot. Daarom kunnen in München toeschouwers met hun ticket gratis het openbaar vervoer gebruiken. Ook in andere speelsteden zijn vergelijkbare regelingen opgezet om de CO2-uitstoot te minimaliseren. In Berlijn en andere steden zijn de parkeermogelijkheden bij stadions beperkt om het gebruik van auto's te ontmoedigen.
Invloed van sponsoren op duurzaamheid
Echter, niet alles kan worden beïnvloed door de organisaties. Sponsoren zoals Coca Cola en Bitburger blijven betrokken, wat leidt tot tegenstrijdige belangen. Volgens duurzaamheidscoördinator Anton Klischewski is minder dan één procent van de voetballen fair trade-gecertificeerd, ondanks dat deze ballen maar iets duurder zijn en eerlijkere arbeidsomstandigheden bieden.
Vervoer tijdens het EK
De Europese Commissie heeft ervoor gekozen het speelplan zo in te delen dat teams tijdens de groepsfase maximaal in twee verschillende steden spelen. Dit moet de noodzaak van vliegreizen verminderen. Tijdens de vorige editie van het EK, die in elf verschillende landen plaatsvond, werden aanzienlijke afstanden afgelegd, wat nu wordt vermeden.
Er zijn zorgen over de belasting van het openbaar vervoer tijdens het toernooi. Vakexperts vrezen overbelasting van bussen en treinen, vooral door bezoekers van fanpleinen, waar tot twaalf miljoen mensen worden verwacht. De duurzaamheidsexpert Stefan Schaltegger prijst het ambitieuze concept. Hij benadrukt het belang van duurzaamheid bij grote sportevenementen en hoopt dat dit toernooi een voorbeeld zal zijn voor toekomstige evenementen in andere landen.